Priit Pedajas toob Vanemuises vaatajate ette loo naise elukaarest

Tartu Postimees
Copy
Lavastaja Priit Pedajas Vanemuises lavastuse proovis.
Lavastaja Priit Pedajas Vanemuises lavastuse proovis. Foto: Virge Ratasepp / Vanemuine

Lavastaja Priit Pedajas pani 1997. aastal Draamateatris lavale Edward Albee näidendi «Kolm pikka naist». Nüüd sama näidendit Vanemuises lavastades tõdes ta, et praegune on täiesti uus töö.

«Olen uute koostööde suhtes uudishimulik,» ütles Pedajas. «Teeme seda nii, nagu oskame ja mõistame. Kui koostöö sujub ja me mõistame üksteist, on selle tegemine rõõm. Me teeme seda naudinguga.»

«Kolm pikka naist» on autobiograafiliste sugemetega näidend. Raske ja võimatu iseloomuga eaka naise prototüüp on näitekirjanik Albee enda võõrasema.

Pedajase sõnul paneb näidend mõtlema selle peale, mis on olnud ja mis on oluline. «Laval on kolm naist ja korraks ka nende poeg. Kui alguses mõjuvad kaks nooremat naist kui vanema hooldajad, siis hiljem selgub, et tegemist on ühe ja sama naisega tema erinevatel eluetappidel. Sõltuvalt naise vanusest muutub tema vaade elule.»

Edward Albee näidend «Kolm pikka naist» ilmus 1994. aastal ning autor võitis nii Pulitzeri preemia kui ka New Yorgi teatrikriitikute auhinna. Eesti keelde on näidendi tõlkinud Anne Lange.

1. oktoobril kell 19 Vanemuise väikeses majas esietenduvas lavastuses mängivad Külliki Saldre, Piret Laurimaa, Linda Porkanen ja Ken Rüütel. Kunstnik on Pille Jänes ja valguskunstnik Margus Vaigur.

Lavastuse «Kolm pikka naist» proovis on näitlejad Külliki Saldre (vasakult), Piret Laurimaa ja Linda Porkanen.
Lavastuse «Kolm pikka naist» proovis on näitlejad Külliki Saldre (vasakult), Piret Laurimaa ja Linda Porkanen. Foto: Heikki Leis / Vanemuine
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles