Voces Tallinn esitab rahvusvahelisel muusikapäeval tartlastele Taaveti laule

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kammerkoor Voces Tallinn on pälvinud mitmeid tähtsaid preemiaid ja auhindu, ka välismaistel konkurssidel.
Kammerkoor Voces Tallinn on pälvinud mitmeid tähtsaid preemiaid ja auhindu, ka välismaistel konkurssidel. Foto: Sabine Burger

Oktoober algab rahvusvahelise muusikapäevaga, mida meie kodumaal tähistatakse Eesti muusikanõukogu eestvedamisel juba 20 aastat. Viimasel üheksal aastal on koostatud programm, mis ulatub mitmele poole üle Eesti. Ühe sellise kontserdi toob kammerkoor Voces Tallinn tartlaste ette Jaani kirikus.

Koor esitab nii Cyrillus Kreegi kui ka Pärt Uusbergi kirjutatud teosed psalmide tekstidele. Kontserdi korraldajate teatel on niisugune valik tehtud teadlikult ja mitte kogemata, sest Uusberg on oma eeskujuks koorimuusikas nimetanud lisaks Veljo Tormisele, Arvo Pärdile ja Mart Saarele just Kreeki.

Inspireeriv Kreek

Mis veel aga Kreegi puhul inspireerib, on see, et ta on suutnud väga väheste vahenditega luua minu meelest väga sügava maailma. Ehe näide on tema «Taaveti psalmid», mis ei ole kuskilt otsast üleliia keerulised, aga mis on meie koorimuusika tõeline klassika,» põhjendas kava koostamise tagamaid helilooja ja dirigent Pärt Uusberg.

Uusbergi tsükkel on sündinud mitmes jaos. Kõige aluseks oli Taaveti laulude uue tõlke puhul aastal 2010 korraldatud heliloomingu konkurss, kusjuures helitöid esitas Voces Musicales (aastast 2019 kannab nime Voces Tallinn). Indrek Hirve ja Vello Salo kahekesi tõlgitud Taaveti laulud ilmusid 2009. aastal raamatus «Psalmid».

Tsüklis seitse osa

«Nii et nähtavasti algusest peale olen kirjutanud oma «Taaveti laule» just Vocesele,» lisas Uusberg. «Tookord sündis Taaveti laul nr 121, mis pälvis konkursil esimese koha. Kuna kasutasin vaid osaliselt 121. psalmi teksti, kirjutasin esiti veel sahtlisse sellest teise osa.»

Indrek Hirve ja Vello Salo kahekesi tõlgitud Taaveti laulud ilmusid 2009. aastal raamatus «Psalmid».

Ajapikku hakkas heliloojal idanema mõte, et kunagi tahaks ta laiendada oma «Taaveti laule» seitsmeosaliseks tsükliks, mida raamistaksid 121. psalmi esimene ja teine osa. Nüüdsel kontserdil saabki kuulata nii Kreegi kui ka Uusbergi tsüklit, kusjuures Uusbergi oma kõlab esmaettekandes.

Mitmeid kaalukaid preemiaid ja auhindu ka rajatagustel konkurssidel võitnud kammerkoori Voces Tallinn kunstiline nõustaja on Vanemuise muusikajuht ja peadirigent Risto Joost. Ta oli koori esimesel kümnel hooajal ka selle peadirigent.

Eelolevad kontserdid toimuvad 30. septembril kell 19 Tallinna Jaani kirikus, 1. oktoobril kell 18 Tartu Jaani kirikus – rahvusvahelise muusikapäeva puhul tasuta sissepääsuga – ning 2. oktoobril kell 18 Rapla kirikus. Dirigeerib Pärt Uusberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles