Erkki Bahovski: Tartu karu ja muud loomad

, Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Mihkel Maripuu

Nädalapäevad tagasi nägid tartlased linnas kalpsamas karu, kusjuures mõmmiku visiit linna ei jäänud lühiajaliseks. Ka mõni päev hiljem võisid tartlased olla tunnistajaks karu tegemistele.

Juba ammu on kõlanud hääled, mille järgi valglinnastumine kaotab erinevuse linna ja maa vahel. Sajandeid ei pea linna enam ümbritsema müüriga, et vallutajatele vastu seista. Nüüd on aga transpordiühendused, internet ja koroonapandeemia ajal võimendunud kaugtöö muutnud piiri linna ja maa vahel eriti häguseks. Muidugi on linnas majad ja maal mets, aga kui mõelda sellele, mille kaudu inimesed enda identiteeti määratlevad, läheb lugu keerulisemaks. Paljud elavad maal, aga töötavad linnas. Paljudel on eluase nii maal kui ka linnas. Kas nad on nüüd maa- või linnaelanikud? Vaevalt et nad ise oskaksid sellele küsimusele ammendavalt vastata.

Tundub, et see maa- ja linnaelu piiri hägustumine on jõudnud ka loomadeni. Sest Tartu karu pole sugugi esimene lähiajaloo karu linnas. Kaks aastat tagasi pidasid karule klaperjahti Haabersti ja Kakumäe elanikud Tallinnas. Ruhnu karu erutas tervet riiki. Ja muidugi on sattunud linna muidki loomi, olgu nendeks põdrad või kährikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles