TARTU TULEMINE Kaur Alttoa: Kui keskaja inimene toomkiriku juurde jõudis, oli ta oma suured imestamised juba ära imestanud (6)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Kunstiajaloolane Kaur Alttoa istub Tartu toomkiriku pikihoones, mille müürid on kerkinud 13.–14. sajandil. Alttoa on toomi uurimisele pühendanud terve elu, esimene käsikiri selle kohta pärineb aastast 1973.
Kunstiajaloolane Kaur Alttoa istub Tartu toomkiriku pikihoones, mille müürid on kerkinud 13.–14. sajandil. Alttoa on toomi uurimisele pühendanud terve elu, esimene käsikiri selle kohta pärineb aastast 1973. Foto: Margus Ansu

Kunstiajaloolase Kaur Alttoa tõdemusel oli Tartu toomkirik Vana-Liivimaa ainus tõeline katedraal. Me ei saa kunagi teada, milline see oma hiilgeaegadel välja nägi, kuid saame kõhklusteta kogeda selle vägevust ka nüüd müüride vahel seistes.

Mida pidi nägema keskaja inimene, kui jõudis Tartu toomkiriku juurde?

Kõigepealt, ta ei pidanud jõudmagi Tartu toomkiriku juurde. Juba väga kaugelt olid märgina linnast nähtavad tornid. Kui kõrged need olid, me ei tea, 19. sajandil on käibele läinud, et 220 jalga, mis teeks 67 meetrit.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles