Laps sai nime mehhiko kombe kohaselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marise, Leno ja Kaur Morfin Kilgi kodu seintel on pereisa maalid.
Marise, Leno ja Kaur Morfin Kilgi kodu seintel on pereisa maalid. Foto: Kristjan Teedema

Leno Morfin on mehhiklane, kelle soontes voolab indiaani-verd. Tema vanavanaema kuulus nahua rahvaste hulka.

2000 meetri kõrgusel Pihuamo mägikülas Mehhiko Ühendriikides aastal 1954 sündinud ja koos perega 17-aastaselt USAsse Chicagosse välja rännanud Leno on peaaegu aasta elanud oma naise, hispaania filoloogia magistrandi Maris Kilgiga Supilinna servas Tähtvere tänavas. Nad kohtusid Mehhikos.

Poolteist kuud tagasi sündis perre poiss, kes sai lisaks eesnimele kaks perekonnanime, esimene on isa ja teine ema oma, nagu on kombeks mehhiklastel.

Kaur Morfin Kilk ei oska praegu midagi kosta mehhiko toitude kohta, kuid annab valjul häälel märku, et eelistab üle kõige emapiima. Maris kiidab aga oma abikaasa toite taevani.

«Köögis on tema peremees,» ütles pereema. «Leno toidud on ehedad, alati värsked, loomingulised – ta teeb toitu ükskõik millest – ja alati tervislikud. Kui mina temaga koos elama hakkasin, siis võtsin esimese poole aastaga kümme kilo alla.»

Leno ise sööb heal meelel igasugust toitu ja tunneb lisaks mehhiko köögile muudegi rahvaste roogade valmistamise iseärasusi. Ka eesti toidud on talle meelepärased, kusjuures näiteks kama mekib talle väga.

Kodu seinu kaunistavad Leno loodud maalid. Maalikunstis nagu ka kulinaarias on ta iseõppija.

Juba teismelisena töötas ta kingsepasellina ning voolis sealjuures puuskulptuure ja proovis oma võimeid maalimise alal. Tema ande avastas aastal 1994 prantsuse skulptor Louis Durot, kes seejärel tutvustas teda laiale maailmale. Sestpeale ongi Morfin avanud oma näitusi mitmel pool USAs, Mehhikos, Euroopas ja Hiinas.

Tema esimene näitusetuur Eestis oli aastal 2010. Viimati oli Leno Morfini tööde näitus Mehhiko suursaatkonnas Helsingis. Juba praegu saab vaadata tema maale Atlantises, kuigi näituse pidulik avamine on kavas 17. märtsil. Tema värvirõõmsatest abstraktsetest maalidest ja disainitöödest annab ülevaate veebileht www.lenomorfin.com.

Lisaks teeb ta sisekujundustöid. Äsja on Tallinnas valminud 75-ruutmeetrine seinamaaling.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles