Kadrioru näitus Roomast pärit kunstist täienes tartlaste abil

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Wilhelm von Blanckenhagen võis oma reisil näha Roomat ka sellisena, nagu on seda maalinud Fjodor Matvejev (1758–1826) aastal 1810. Maal asub Voroneži oblastis Ivan Kramskoi nimelises kunstimuuseumis.
Wilhelm von Blanckenhagen võis oma reisil näha Roomat ka sellisena, nagu on seda maalinud Fjodor Matvejev (1758–1826) aastal 1810. Maal asub Voroneži oblastis Ivan Kramskoi nimelises kunstimuuseumis. Foto: Repro

Nädalavahetusel avanes Kadri­oru kunstimuuseumis näitus «Rooma 1810. Balti metseeni von Blanckenhageni kunstiostud», mis on tihedasti seotud Tartuga. Nimelt tutvustab väljapanek baltisakslasest metseeni kunstikogu ja tema reisi Rooma. Von Blanckenhagen oli aga sõbralikes sidemeis Tartu ülikooli raamatukogu rajaja ja esimese juhataja Karl Morgensterniga.

Augusti algul ütles TÜ raamatukogu haruldaste käsikirjade ja raamatute osakonna juhataja Moonika Teemus, et raamatukogu kunstikollektsioonist on laenatud ja laenatakse teoseid nii Tartu kui ka Tallinna näitustele, näiteks Kadri­oru kunstimuuseumisse, Mikkeli muuseumisse ja Kumusse.

Parajasti oli Mikkelis kunstihuviliste ees Karl Morgen­sterni (1770–1852) kunstikogu näitus, mille trükigraafika ja joonistused pärinesid Tartust. Teemus mainis intervjuus ka tulevast väljapanekut «Rooma 1810». Nüüd saabki seda Tallinnas vaatamas käia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles