Tartu judotalent saavutas EMil kõrge koha

Tartu Postimees
Copy
Emma-Melis Aktas.
Emma-Melis Aktas. Foto: Spordiklubi Olümpiko

14-aastane Eesti judotalent Emma-Melis Aktas osales Tšehhi pealinnas Prahas toimunud judo U21 Euroopa meistrivõistlustel +78 kg kehakaalus ning andis järgmisteks aastateks konkurentidele tormihoiatuse.

Esimeses ringis kohtus Aktas võistlusteks kaheksanda asetuse saanud Bosnia judoka Sara Mariciga, kellel on sellest aastast ette näidata hõbemedal ühelt U21 Euroopa karikaetapilt. Eestlanna alustas ettevaatlikult, püüdes vältida suuri vigu. Matši edenedes suutis ta aga järjest rohkem oma maadlust peale suruda ning veidi pärast kaheminutilist maadlust näitas oskuslikku üleminekut püstimaadlusest maasmaadlusse, pööras põgeneda üritava vastase kinnihoidmisse ja fikseeris asendi kuni kohtuniku võitu tähistava märguandeni.

Matš Euroopa meistriga

Veerandfinaalis tuli vastaseks esimese asetusega türklanna Hilal Ozturk. Lisaks kahele Euroopa karikaetapi kuldmedalile võitis Ozturk augusti keskel Ecuadoris toimunud U21 MMil hõbemedali.

Aktas endast suurema ja kogenuma vastase ees ülemäära aukartust ei näidanud. Ozturki kõige ohtlikuma heite jaoks oli Eesti judotalendil vastus olemas, need rünnakud suutis Aktas tõrjuda. Mõni ohtlikum olukord tekkis, kui türklanna püüdis heiteüritusest edasi minna valuvõttesse, kuid Aktas ei murdunud ja näitas head kaitset maasmaadluses.

Elvast pärit Aktas suutis suurema ja tugevama vastase vastu ära kasutada oma kiirust ja osavust ning oli mitmel korral teravate rünnakutega lähedal vastase heitmisele. Vaid kümme sekundit enne neljaminutilise matšiaja lõppu õnnestus Ozturkil Aktast viimaks waza-ari vääriliselt heita ning võit vormistada.

Ozturk krooniti turniiri lõpus ka Euroopa meistriks. Tõenäoliselt oli matš Aktasega tema jaoks selle võistluse raskeim, sest ükski teine vastane türklanna heitmisele lähedale ei jõudnudki.

Pronksmedal ei jäänud kaugele

Veerandfinaali jõudmine tähendas aga seda, et Aktas sai kaotuse korral jätkata võitlust pronksmedalile. Pääsu peale pronksmedalikohtumisse läks 14-aastane eestlanna vastamisi Prantsusmaa sportlase Dounia Naceriga, kellel on sellest aastast ette näidata kuld ja kolm hõbedat-pronksi U21 Euroopa karikaetappidelt. Väga võitluslikus matšis saavutas prantslanna edu tugeva haarde saamisel, kuid Aktas suutis ka ebasoodsatest olukordadest rohkem ohtlikke rünnakuid tekitada. Tasavägine matš läks lisaajale, mida maadeldi veel ligi kaks minutit, enne kui kohtunik andis Aktasele viimase ja vastase võitu tähistava kolmanda karistuse.

Alles detsembrikuus 15-aastaseks saav Aktas andis kolmele Euroopa ja maailmatasemel 20-aastasele vägevad lahingud. Tasuks väga magus seitsmes koht U21 Euroopa meistrivõistlustelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles