Metsarahvapäev toob Tartumaale rohkelt vabaõhuüritusi

Tartu Postimees
Copy
2021. aasta Metsarahvapäev Puukujurite töökoas.
2021. aasta Metsarahvapäev Puukujurite töökoas. Foto: Ragnar Peets

Täna leidub vabaõhutegevusi nii väikeste kui ka suuremate lastega peredele üle kogu Eesti, mil traditsioonilise metsarahvapäeva raames toimub ligi 50 tasuta üritust. Palju tegevust jagub ka Tartumaale.

Tüki küla metsamatk loodus- ja majandusmetsa piiril

Ilmatsalu piirkond on tartlaste seas tuntud mõnusa linnalähedase puhkealana, kus piknikku pidada ja linnulaulu kuulata. Täna pööratakse oma pilk aga metsa poole ja vaadeldakse raja äärde jäävaid metsasid metsakasvataja silmade kaudu.

Looduskaitsest ja metsade majandamisest jagavad teadmisi metsakasvataja Koit Kraav ja retkejuht Kaidi Jõesalu ning koos põigatakse metsa ja piilutakse põõsastesse. Samuti pistetakse põske kõike head ja paremat, mida loodus sügiseti pakub. Peale matka küpsetatakse Tenna lõkkeplatsil saiu ja mekitakse metsateed, pajatatakse metsas hakkamasaamise nippidest ja õpitakse ise tuld tegema.

Näpuotsatäis kaitseliitu

Tähtvere külas Tiksoja lõkkeplatsil jagab kaitseliidu Tartu malev infot kaitseliidu tegevusvaldkondade kohta. Nii suured kui väikesed saavad näha ja proovida selga lahingvarustust ning näo oma äranägemise järgi roheliseks võõbata. Tegevuste kõrvale selgitavad kaitseliitlased, mida pakub kaitseliit vabatahtlikele ning kuidas saaksid kõik riigikaitsesse panustada.

Uhke tehas avab uksed

Kuidas kasepakust voodi valmistatakse? Lohkva külas avab puiduhuvilistele oma uksed Tarmeko Spooni suurtööstus, kus selgub, kuidas valmib ümmargusest kasepakust lai ja kandiline voodipõhi. Samuti tutvustatakse spooni ning vineeri valmistamise kunsti, mis on Eesti üks olulisemaid müüginumbreid nii kodus kui ka võõrsil. Uut ja huvitavat jagub nii suurtele puiduhuvilistele kui ka lastega peredele.

Maagilised metsarännakud ja taimekasvatuse töötoad Järvseljal

Tänaseks enam kui sada aastat metsameeste õppe- ja katsebaas Järvselja metsades on omanäoline ja vaheldusrikas ning seega põnev avastamine igale loodussõbrale. Looduse õpperajal võõrustavad metsarahvapäevalisi metsanduse tulevikutegijad Eesti maaülikoolist. Maagiliselt looklev õpperada läbib eriilmelisi metsatüüpe, kus saab imetleda puid-põõsaid ja metsa alustaimestikku. Matkateid ääristavad metsloomade ja lindude maketid annavad võimaluse lähemalt tutvust teha meie metsade kirkamate püsielanikega.

Retkel tutvutakse metsa arenguetappidega ning kuulatakse põnevaid lugusid Eesti metsast. Järvseljal asub Eesti vanim metsakaitseala ehk 1924. aastal kaitse alla võetud 19 hektari suurune kvartal, kus kasvavas põlismetsas on keelatud igasugune inimese vahelesegamine metsaelu loomulikku käiku. Vastavalt osalejate vanusele ja huvidele saab grupi jaotada kaheks: lühem retk kestab orienteeruvalt tunni ning pikem poolteist.

Samuti on avatud suur Järvselja taimeaed, kus saab õppida, kuidas sirgub mulda külvatud puuseemnest ilus ja sihvakas metsataim. Üks mis kindel: põnevat tegevust jagub kõigile pereliikmetele kogu päevaks.

Metsarikkusi avastamas ja maitsmas

Peeter Änilase Koprauru metsas kasvanud kevadine värske karulauk on Tartu kandis vaat et sama kuulus kui Peipsi sibul või Muhu leib. Metsarahvapäeval jagab ta oma teadmisi karulaugust ning pakub sellest vitamiinidest pakatavast imetaimest valmistatud salatit kõigile külalistelegi. Änilase metsas saab näha, kui kena võib välja näha mets, mida hooldatakse enda ning lastelaste jõul. Maitsva karulaugu kõrval ei jää ka teised maitseelamused kogemata: pohlad, kevadine kasemahl ning isegi musta pässiku seenest valmistatud chaga eliksiir – kõik on menüüs.

Üle-eestilise metsarahvapäeva kõikvõimalike üritustega on võimalik tutvuda ürituse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles