Suri galerist Merike Mikkel

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Merike Mikkel 18. jaanuaril 2011 Mikkeli galeriis.
Merike Mikkel 18. jaanuaril 2011 Mikkeli galeriis. Foto: Sille Annuk

Pärast lühikest ja rasket haigust suri Mikkeli galerii perenaine Merike Mikkel (2. mai 1952 – 15. september 2022). Kunstiajaloolase Enriko Talvistu koostatud nekroloogis on kirjas, et pärast Tallinna pedagoogilise instituudi lõpetamist ja koorijuhina töötamist sattus Merka, nagu nimetasid teda sõbrad, õige pea 1980. aastatel tööle Eesti Raadiosse.

Mõnelgi on meeles tema noor energiline hääl mitmestki skandaalsevõitu intervjuust, aga ka paljude hommikusaadete ja keskööprogrammide saatejuhina.

Aastal 1989 Tartusse keraamikust elukaaslase Maanuse juurde kolides sai temast üks seltskonna hingi. Ta töötas toona kunstiäris teedrajavas Tuvikese kunstigaleriis ning sellest üle kasvanuna rajas veerand sajandit tagasi Tähe tänavale Mikkeli galerii. Koos väikese keraamikatoaga ja üha uute pisikeste näitustega on see rikastanud nii Karlova õhustikku kui ka kogu Tartu kunstielu.

Nekroloogis on avaldatud lootust, et leidub keegi, kes hakkab sissetöötatud rajal Mikkeli galeriiga edasi minema ning kasutab samalaadset sissejuurdunud kunsti- ja muusikamaitset ja andekust, mis olid olemas Merike Mikkelil. Tolerants vanema ja samuti noorema kunstnike põlvkonna suhtes liitis teda paljudega, nagu ka näitused ja üllatavad seltskonnaüritused koos mitmesuguste huvireisidega. Teda jääb leinama väga mitmepalgeline seltskond tartlasi.

Nekroloogile on alla kirjutanud Tartu kunstnike liit; perekonnad Noorits, Põllumaa ja Rajavee; Tiina Kaalep, Taisi Kadarik, Tiina Viirelaid ja Enriko Talvistu.

Merike Mikkel saadetakse viimsele teekonnale laupäeval, 24. septembril kell 13 Tartu krematooriumist.

Copy
Tagasi üles