Kolme Linnu kontserdil kõlab Ardo Ran Varrese Eestis seni esitamata teos

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kolm Lindu teeb proovi korporatsiooni Ugala saalis.
Kolm Lindu teeb proovi korporatsiooni Ugala saalis. Foto: Sille Annuk

Viis aastat koos harjutanud ja esinenud Tartu kammerkoor Kolm Lindu tegutseb teiste kooridega võrreldes kohati omamoodi. Nii näiteks ei kohtu lauljad kord nädalas, vaid kaks korda kuus, kuid see-eest harjutavad nad oma partiisid kodus. Omamoodi on seegi, et põhikontsertidel kõlab iga kord uus kava teostest, mida koor ei ole varem avalikult laulnud. Ka seekord, 17. ja 18. septembril.

Nii laupäeval kell 19 Tubina saalis Tartus kui ka pühapäeval kell 17 Mustpeade majas Tallinnas on kavas Eesti esmaettekandena tartlase Ardo Ran Varrese 17-minutiline teos «Suur maalritöö» Ellen Niidu sõnadele. Maailmaesiettekanne toimus tänavu 7. mail Dzintari kontserdisaalis Jūrmalas, kus koor esines ajaloos esimest korda välismaal.

Uuelt kooriteoselt nime saanud kontserdil saab muu hulgas kuulata ka Eesti koorimuusika klassikat: näiteks Cyrillus Kreegi Taaveti laule, Veljo Tormise «Kaks laulu Ernst Enno sõnadele» (koor pühendab selle kõigile kodus ja kodunt kaugel olevatele ukrainlastele) ja eelmisel laulupeol kõlanud Mart Saare «Noore veljo, veeritäge!» (tekst rahvaluulest). Samuti lauldakse kaks läti rahvaluulel põhinevat teost.

Koori juhatab Valter Soosalu.
Koori juhatab Valter Soosalu. Foto: Sille Annuk

Kammerkoori Kolm Lindu laulja Triinu Arak tutvustas veel üht oma koori omapära: talle teadaolevalt on Kolm Lindu ainuke Tartu ja ilmselt ainus või üks paarist Eesti täiskasvanute harrastuskoorist, kes ostab kirjastustelt või heliloojatelt noodid kogu koorile, mitte ei paljunda neid.

«Eestis ei ole see veel nii levinud ja eks noodid olegi kohati kallid ka,» lisas ta. «Meiegi eelarve on pärast iga suurema projekti lõppu üsna nullis, aga eks seepärast on ka meie kuutasu olnud algusest peale üsna kõrge, et saaksime sellelaadseid kulutusi siiski teha ja muu hulgas ka loojate tehtud töösse panustada.»

Kuigi Kolm Lindu on tegutsenud tegevtoetajateta, on kooriga Tartus koostööd käinud tegemas dirigendid Jaan-Eik Tulve, Mikk Üleoja ja Benjamin Kirk. Pikemat aega on kammerkoori dirigent olnud tallinlane Valter Soosalu, kes on koori ees ka kahel eeloleval kontserdil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles