PÄEVAKOMMENTAAR ⟩ Paavo Nõgene toomkiriku restorani ideest: loodetavasti ei sumbu see kuhugi ametniku sahtlisse (3)

Paavo Nõgene
, tartlane
Copy
Õhtune vaade restorani sisemusele suunaga tenniseväljakute poole.
Õhtune vaade restorani sisemusele suunaga tenniseväljakute poole. Foto: Koku Arhitektid

Pikaaegne kultuurijuht, Vanemuise teatri direktor, praegune Tallinki juhatuse esimees ja tartlane Paavo Nõgene leiab, et idee rajada Tartu toomkiriku varemete vahele restoran on suurepärane ning see tuleks kindlasti ellu viia.

Tartus on aastakümneid arutatud, kuidas ajaloolised toomkiriku varemed uuele elule kutsuda, säilitades ja edasi andes kultuuriloo osa.

Ka mujal maailmas otsitakse ja leitakse ajaloolistele hoonetele või nende hoonete osana varemetele rakendust, mis annaks uuel, väärikal moel edasi ajalugu ja pakuks elamusi paljudele. Näiteks mina külastasin hiljuti Itaalias Verona linnas üht sellist, kirikusse rajatud restorani.

Mis puudutab ideed rajada Tartu toomkiriku varemete vahele restoran, siis tuleks minu hinnangul hoida väga pöialt, et see suurepärane initsiatiiv ei sumbuks kuhugi ametniku lauasahtlisse.

Olles täna näinud Tartu Postimehest restorani eskiisi pilte, ütlen: suurepärane idee ning suurepärane eskiis.

Mäletan oma Vanemuise päevilt, kuidas sai ellu kutsutud sümfooniaorkestri suvekontserdid Kassitoome orus. Ka toona tuli läbi teha pikad ja korduvad, aastaid kestnud diskussioonid ühe tähtsa ametkonnaga teemal, kas Kassitoome muru ikka on mõeldud seal käimiseks ja istumiseks. Vaidlesime ka selle üle, mida võiks arvata klassikalisest muusikast Toomemäel pesitsevad nahkhiired.

Õnneks kõik lahenes ning kuna see amet ei suutnud mulle tõendada, et nahkhiirtele klassikaline muusika ei meeldi, toimuvadki kontserdid seal tänini.

Soovin uue, väga vinge idee eestvedajatele edu! Mälestised säilivad kõige paremini siis, kui need on kasutuses. Ootan huviga võimalust restorani külastada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles