Uus vaktsiin kaitseb ka omikrontüve eest

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Covid-19 viiruse vastu saab vaktsineerida kliinikumi vaktsineerimispunktides: kliinikumi peamajas Ludvig Puusepa 8 (pildil) ja Kvartali kaubanduskeskuses.
Covid-19 viiruse vastu saab vaktsineerida kliinikumi vaktsineerimispunktides: kliinikumi peamajas Ludvig Puusepa 8 (pildil) ja Kvartali kaubanduskeskuses. Foto: Sille Annuk

Teadagi on esialgsel SARS-CoV-2 viirusel aja jooksul tekkinud mitu uut tüve. Üks nendest on laialdaselt leviv omikrontüvi. Alates reedest on võimalik Tartu ülikooli kliinikumi vaktsineerimispunktides vaktsineerida kahe viirustüve, sealhulgas omikroni eest kaitsvate Covid-19 vaktsiinidega.

Uus kahevalentne vaktsiin sisaldab nii esialgse viiruse kui ka omikrontüve ogavalgu mRNA-d. Samuti on endiselt tõhusad seni kasutusel olnud monovalentsed Covid-19 vaktsiinid, rõhutas Tartu ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse direktor doktor Matti Maimets.

Fookus riskirühmadel

Uusi vaktsiine saab manustada tõhustusdoosidena. Esmane vaktsineerimiskuur toimub endiselt seni kasutusel olnud monovalentsete vaktsiinidega.

Esimest tõhustusdoosi soovitatakse kõigile üle 18-aastastele inimestele, teine doos tuleks manustada vähemalt kuue kuu möödumisel viimasest doosist või koroonaviiruse põdemisest. Sügistalvele vastu minnes on teise tõhustusdoosiga eriti oluline kaitsta riskirühma kuuluvaid üle 60-aastaseid ja kaasuvate haigustega inimesi vanusest sõltumata.

Nakkushaiguste kulg on selline, et kõiki aspekte ei oskagi seletada, tähendas professor Joel Starkopf.

Enamikus maakondades on tõhustusdoosi saanud aga vaid 30–40 protsenti elanikest. «Teame, et tõhustusdoosidega hõlmatus ei ole maakonniti eriti suur,» märkis kliinikumi vaktsineerimismeeskonna koordinaator Tiina Teder. Ta avaldas lootust, et kahevalentne vaktsiin võiks vähemalt riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineeritust suurendada, et vältida rasket põdemist ja haiglasse sattumist.

Tartu ülikooli kliinikumis on koroonaviirusega nakatunud patsientide hulk aga kahe viimase nädala põhjal languses, nentis kliinikumi juhatuse liige professor Joel Starkopf. Isoleeritud patsiente on nakkushaiguste osakonnas kümmekond. «Augustis see arv pisut suurenes, aga praegu on seis üsna rahulik. Miks see nii on? Nakkushaiguste kulg on selline, et kõiki aspekte ei oskagi seletada,» tähendas ta.

Siiski rõhutas Starkopf, et tõhustusdoosiga vaktsineerimine on jätkuvalt tähtis, sest ainult nii püsib kliinikumi koormus mõõdukas.

Nakatumine tõusuteel

Koroonaviirusega nakatumine on seevastu tõusuteel. Kui suve lõpuni oli haigestumisprotsent miinuses, siis möödunud nädalal tõusis see lõunaregioonis 13 protsendi, Tartumaal kaheksa protsendi võrra, lausus terviseameti lõunaregiooni juht Tiia Luht.

Sealjuures on langema hakanud haigestunute keskmine vanus. Varem on see olnud ligi 60, aga on viimaste nädalatega langenud 51 peale. «On selge, et kooli algusega ja kinnistes ruumides olemisega levib viirus jõudsamalt noorte hulgas,» sõnas Luht.

Tartu linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Riho Raave ütles aga, et temani on jõudnud kuuldused vaid üksikutest juhtumitest Tartu koolides. Üldine hoiak on, et kui laps haigestub, jääb ta koju ja klassikaaslastele tehakse kiirtest.

Laustestimist ette ei nähta. «Jälgime olukorda. Kui olukord ei nõua, siis tegema ei hakka. Vajaduspõhiselt,» lausus Raave.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles