Tartu ülikooli kliinikumi elektrikulud on võrreldes varasemaga kolmekordsed (3)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Radioloogiaseadmed nõuavad oma tööks palju elektrit, kuid neid seadmeid ei kasutata pidevalt ja nende voolutarve tipneb lühikesel ajal protseduuri või uuringu jooksul.
Radioloogiaseadmed nõuavad oma tööks palju elektrit, kuid neid seadmeid ei kasutata pidevalt ja nende voolutarve tipneb lühikesel ajal protseduuri või uuringu jooksul. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kliinikumil kulus 2021. aasta esimesel poolaastal elektrienergiale 785 000 eurot, arvesse on võetud võrguteenus, taastuvenergia tasu ja elektriaktsiis. 2022. aasta esimese poolaastaga on kliinikumis kulunud elektri peale aga ligi kolm korda rohkem ehk 2 282 000 eurot.

«Energiakulud 2022. aasta eelarves lähevad võrreldes prognoosiga kindlasti suurde miinusesse,» nentis kliinikumi äriarendus- ja haldusjuht Johann Sulling.

Johann Sulling
Johann Sulling Foto: TÜ Kliinikum

Johann Sulling, aga kuidas hakkab hinnatõus nüüd haiglaravi mõjutama?

Meditsiinis kasutatavad seadmed võivad võtta tõesti palju voolu, näiteks kiiritusravi- ja radioloogiaseadmed. Kuid neid seadmeid ei kasutata pidevalt ja nende voolutarve tipneb lühikesel ajal protseduuri või uuringu jooksul.

Haigla põhiline elektrikulu on seotud baastarbimisega, mis hoiab üleval väga erinevaid, aga pidevalt töötavaid tehnosüsteeme, valgustust ja pideva voolutarbega seadmeid. Kliinikum ei ole veel oma protseduuride ja uuringute omahindu elektrikulu suhtes ümber arvutanud, sest palju suurema mõjuga on ventilatsiooni, küttesüsteemide pumpade ja muude tehnosüsteemide elektrikulu.

Samas võib varsti olla vajalik ka uuringute ja protseduuride omahind üle arvutada, et leida kate energiakuludele.

Mis plaan teil on? Kust peaks see lisaraha tulema?

Kliinikum saab oma finantseerimise valdavas osas haigekassalt ja ainus viis neid kasvavaid kulusid katta on ka saada lisarahastust riigilt või hoida kulusid kokku.

Aga plaanime kliinikumi ruumide valgusallikad üle vaadata ja võimalusel asendada. Järgnevatel aastatel loodame paigaldada päiksepaneele ja arutame ka talvise kütmisperioodi temperatuuri langetamist ning suvise jahutustemperatuuri tõstmist.

Aga protseduurid, mis elektrit nõuavad, kas ka nende pealt peate kokku hoidma?

Praegu ei ole plaanis protseduuride ega uuringute hulka vähendada. Ja näiteks elektriravi, hoolimata oma nimest, ei ole kliinikumi elektritarbimise esimese saja tegevuse hulgas kulutatud elektri hulga poolest.

Kas on midagi, mis siiski patsiente otseselt puudutab?

Praegu saame ainult nimetada, et kaalume talviste temperatuuride langetamist ja suviste temperatuuride tõstmist kliinikumi ruumides.

Kuivõrd mõjutab elektri hind koroonaviirusega võitluse valmisolekut?

Pandeemia ja energia hinnad ei mõjuta teineteist otseselt, kuid võivad korrelatsioonis kaasa tuua suure rahalise kahju. Kummagi mõjuga loodab kliinikum hakkama saada, kuid nende mõjudest sündiv negatiivne mõju rahalises mõttes võib olla kliinikumile väga suur.

Võrdluseks: 2021. aastal kulus elektrienergiale (ilma käibemaksuta) juunis 153 540 eurot, juulis 324 619 eurot ja augustis 183 626 eurot. 2022. aasta juunis 404 269 eurot, juulis 516 869 eurot, augustis 812 898 eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles