GALERII ⟩ Politsei tabas Leedust pärit autovargad

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy

Läinud öö hakul alanud politseioperatsioon Tartus kulmineerus edukalt, kui Lõuna prefektuuri korrakaitsjatel õnnestus koostöös mujalt tunud kolleegidega linnaservas kinni pidada kolm Leedust pärit autovarast ning nende kasutuses olnud saateauto.

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juhi Rain Vosmani sõnul käivitas politsei öösel operatsiooni, et kinni pidada Leedust Panevėžysest pärit vargad. «Sündmused said alguse öösel mõni minut enne kella kaht, kui Tartust Saialille tänavalt varastati 2020. aasta Lexuse maastur. Varastatud sõidukit, kurjategijaid ning nende kasutuses olnud saateautot asusid kinni pidama kriminaalbüroo politseinikud koostöös K-komando ja kiirreageerijatega,» kirjeldas büroo juht.

Politsei eest põgenedes küündis Lexuse kiirus 200 kilomeetrini tunnis.
Politsei eest põgenedes küündis Lexuse kiirus 200 kilomeetrini tunnis. Foto: Jürgen Puistaja

Vosman märkis, et varastatud auto võttis suuna Tartust välja Külitse poole ning põgenemisel kasvas ärandatud sõiduki kiirus kohati kuni 200 kilomeetrini tunnis, kuniks juht kaotas Külitse järve lähistel kurvilisel teel masina üle kontrolli ning sõitis kraavi. «Juht väljus autost ja pistis Tartu poole jooksu. Politseinikud järgnesid talle ning linnaservas õnnestus kätte saada nii Lexuse roolis olnud mees kui ka varaste kasutuses olnud saateauto kahe leedukaga.»

Kuriteos kahtlustatavatena peeti kinni kolm Leedu kodanikku vanuses 28, 32 ja 34 eluaastat.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Mari Kartau sõnul taotleb prokuratuur homme kohtult kahtlustatavate vahistamist. «Selgitame välja kolme mehe täpsed rollid kuriteo toimepanemisel. Ühtlasi kontrollime, kas keegi neist võib olla seotud ka varasemate sarnaste autovargustega, ning sellele vastavalt täiendame ka neile esitatud kahtlustust. Kuna vabadusse jäädes lahkuksid kahtlustatavad suure tõenäosusega Eestist ja jätkaksid mujal sarnaste kuritegude toimepanemist, taotleme kohtult luba nende vahi alla võtmiseks,» ütles ta.

Kriminaalbüroo juhi sõnul tegutsesid Leedust pärit kurjategijad väga professionaalselt ning üllatasid kogenud politseinikke oma konspiratiivse käitumisega. «Kurjategijate kavalusest hoolimata ei olnud aga selle grupi teolt tabamine kaugeltki mitte juhus, vaid see on selgelt kriminaalpolitseinike süsteemse töö tulemus ning annab rahvusvahelistele kurjategijatele kindla sõnumi: Eestist autosid varastada ei tasu, kurjategijad tabatakse sõna otseses mõttes otse teolt,» rõhutas Vosman.

Vosman lisas, et taaskord langes varaste saagiks võtmevaba süsteemiga sõiduk. Seetõttu tuletas ta sellise süsteemiga autot omavatele inimestele meelde, et autopulte hoitaks turvaliselt välisustest eemal, vajadusel metallkarbis. Lisaks soovitas ta auto kasutusjuhendist järele uurida, kuidas on võimalik ööseks võtme signaal sootuks välja lülitada nii, et kurjategijatel puuduks sellele vähimgi ligipääs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles