Peipsil varitsevad kalamehi lõksud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva õhtul kella seitsme paiku tulid neli eesti meest Lämmijärvelt kalalt. Laaksaare sadamas vajus nende auto kaldale tulles läbi rüsijää. Autos olnud neli kalameest pääsesid õnneks vaid ehmatusega.
Laupäeva õhtul kella seitsme paiku tulid neli eesti meest Lämmijärvelt kalalt. Laaksaare sadamas vajus nende auto kaldale tulles läbi rüsijää. Autos olnud neli kalameest pääsesid õnneks vaid ehmatusega. Foto: Lõuna prefektuuri Mehikoorma kordon

Sula ja külm on tekitanud Peipsile ja Lämmijärvele kohati topeltjää, mis püüab lõksu kalameeste autosid ning annab nii tööd piirivalvuritele ja Piirissaare meestele. Laupäeva õhtul juhtus Laak­saares ka suurem, õnneks õnneliku lõpuga õnnetus.

«Piirissaare lähedale on jääle tekkinud ohtlikud kohad,» teatas mõni aasta tagasi Piirissaarel  kanda kinnitanud pealinna mees Vitali Trots. «Pea iga päev tuleb piirivalvuritel või Piirissaare inimestel aidata jäälõksust välja kalameeste mõnd autot.»

Kuigi Peipsil ja Lämmijärvel on jää praegu üsna paks, on Vitali Trotsi sõnul Piirissaare lähedal jäässe tekkinud palju lõhesid, topeltjääga kohti ja ohtlikku rüsijääd.

Autod jäävad kinni

«Nüüd juhtubki, et kalamehed, kes ei tunne Piirissaare lähedal jää nüansse, tegelevad kalapüüdmise asemel päev otsa sellega, et jäässe vajunud auto jälle kätte saada,» märkis Vitali Trots.

Eelmisel nädalal said Lõuna prefektuuri Mehikoorma kordoni piirivalvurid kümmekond teadet järvejääl põhja peale kinni jäänud autodest.

«Jää on paks, autod sellest läbi ei vaju,» ütles Lõuna prefektuuri Mehikoorma kordoni juht Arbo Sillaots. «Aga kohati on tekkinud topeltjää, millest vajuvad rattad läbi ja auto jääb seal kõvasti põhja peale kinni.»

Laupäeva päeval sattusid Läti kalamehed Lämmijärvel topeltjääga kohta. Inimestele selline olukord ohtlik ei ole, aga autosid lõhuvad need kohad küll.

Mitu kalameest on oma auto ära lõhkunud nii, et see vajab suuremat remonti.

Laupäeva õhtul kella seitsme paiku juhtus aga tänavuse talvise kalapüügi esimene tõsine õnnetus Laaksaare sadamas. Seal vajus maastur veidi enne kaldale jõudmist nelja eesti kalamehega läbi rüsijää. Kalamehed pääsesid õnneks vaid ehmatuse ja märgade rõivastega.

Kõige rohkem on kirglikud kalastajad oma masinatega hätta jäänud Peipsil, Piirissaarest umbes kilomeeter põhjas.

«Kalamehi käib praegu palju, kõik pole järve ja selle jääoludega kursis,» ütles Arbo Sillaots. «Mehed otsivad kohta, kus kala võtab, ja muudkui sõidavad ühest kohast teise. Jääl ju teid pole ja nii need põhja peale kinnijäämised juhtuvadki.»

Piirivalvurid autode väljasikutamisega ei tegele, autojuhtidele lähevad appi Piirissaare mehed. Kui vaja, siis toovad piirivalvurid oma masinatega järvelt ära hätta sattunud inimesed.

Et jää on Peipsil ja Lämmijärvel oma pool meetrit paks ja seega inimestele ohutu, ei plaani piirivalvurid neil veekogudel sõidukitega liiklemist veel keelata. Selline keeld oleks aga meelepärane Piirissaare meestele, kes saaksid siis oma mootorsaanidega kalamehi järvele sõidutada.

Palju kalamehi, vähe kala

Arbo Sillaots pani kalameestele südamele, et nad mõtleksid ka oma autole ning oleksid jääl sõites tähelepanelikud. Kuigi kala praegu eriti hästi ei võta, käib kalamehi Peipsil ja Lämmijärvel kõvasti.

Viimastel nädalavahetustel on Mehikoorma kordoni piirivalvurid kirja pannud 300–400 järvele sõitnud autot, igas masinas tuleb kalaõnne proovima kolm-neli meest.  

Eile panid Mehikoorma kordoni piirivalvurid kirja üle 100 järvele läinud auto. Kella 15 ajal oli nende sõnul järvel kõik rahulik, hätta jäänud autode kohta neil infot polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles