Joanna Hoffmann: mõtisklusi kunstimuuseumi paremast tulevikust

, Tartu kunstimuuseumi direktor
Copy
Joanna Hoffmann liitub sotsiaaldemokraatidega.
Joanna Hoffmann liitub sotsiaaldemokraatidega. Foto: Kristjan Teedema

Uues kultuurikeskuses saavad hoidlates pikalt oma aega oodanud eesti kunsti absoluutsed tippteosed lõpuks ometi kõigile püsivalt nähtavaks. Praegu ei võimalda sellist ekspositsiooni viltuse maja ruumikitsikus ega ka kunstiteoste pikemal perioodil näitamiseks puudulik sisekliima – kõikuvad temperatuur ja õhuniiskus lühendavad taieste eluiga.

Tartu kunstimuuseumi ja linnaraamatukogu jaoks on unistus uuest ühisest hoonest ehk südalinna kultuurikeskusest muutunud käega katsutavaks. Nüüd julgeme mõne aasta tagusega võrreldes palju täpsemaid plaane teha ja kujutleda, milline tulevik ootab ees uues hoones. Lootust, et kunstimuuseum, mis asutati aastal 1940, saab lõpuks ometi nii huvilistele külastamiseks kui ka töötajatele väärilised ruumid, on rohkem kui eal varem.

Laiemat üldsust huvitab eelkõige see, mis muutub just külastajale paremaks muuseumi avalikes galeriides. On esmatähtis, et uude hoonesse planeeritavad kultuuriteenused muutuvad kergemini kättesaadavaks igaühele. Liikumispuude või -raskusega ja lapsevankriga kultuurihuvilisele on külastus lihtne ja sujuv. Koroona ajal hakkasime kõik mõistma, kui oluline on ventilatsioon, mis tagab ruumides viibijatele parema tervise. Neid elementaarseid asju viltuses majas paraku pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles