Kui ema ja isa pragavad, jagab lohutust vanavanem. Mängib ka jalgpalli, kui teised ei viitsi

Copy
Vanaema, mõnel pool ka lihtsalt Kama, kalli.
Vanaema, mõnel pool ka lihtsalt Kama, kalli. Foto: Aime Jõgi

Täna on vanavanemate päev. See on päev, millele septembri teise pühapäeva hommikul ärgates esimese asjana küll ei mõtle. See päev ei ole veel saavutanud emadepäeva või isadepäevaga võrreldavat populaarsust.

Niisuguse päeva mõte on aga austusavaldus vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest. Ilusasti sõnastatud lause.

Öeldud on ka, et see päev aitab lastel saada teadlikumaks sellest, millist tugevust, teadmisi ja elutarkust vanavanemad pakkuda suudavad.

Küllap need lapsed teavad seda niigi, et vanavanema süda võib mõnes kriitilises situatsioonis olla palju hellem ja kaastundlikum kui ema või isa oma. Ja kui kellelgi ei ole aega ja vanavanemal ka pole, tasub kõige rohkem loota ikkagi tema peale.

«Kama, kas tuled juba jalkat mängima või ei tule?» – Tulen, tulen!
«Kama, kas tuled juba jalkat mängima või ei tule?» – Tulen, tulen! Foto: Aime Jõgi

11. septembril ootab ka Eesti Rahva Muuseum külla nii vanavanemaid kui lapselapsi ja lapselapselapsi. Koos saab osaleda pärandijahil ning otsida vastuseid numbrimängule. Tähtpäeva puhul on vanavanematele koos lastelastega sissepääs püsinäitusele prii. Ja keskpäeval tuletatakse fuajees koos rahvatantsujuhi Jaanus Randmaga meelde vanu ringmänge ja tantsitakse need läbi.

Jääajakeskuses tähistatakse vanavanemate päeva samuti. Seda nii parvesõitudega Saadjärvel, giidituuride ja töötubadega. Keskus on avatud kella 17ni.

«Tänapäeval on vanavanematel hoopis teine roll, kui see oli aastatuhandeid tagasi, kui inimesed ei olnud veel paiksed,» ütles jääajakeskuse giid ja vanaisa Hannes Jäär.

Kuidas see on muutunud ja kas ning milline on vanavanemate roll loomariigis? Kui kaua võib inimkonna ajaloos olla vanavanematel selline tähtis osal nagu seda täna teatakse? Need on tänase päeva põhiteemad, mida keskuse koos oma külastajatega jagada saab.

Jääajakeskuse tegevjuhi Kadri Valneri hinnangul on jääajakeskus kui looduskeskus parim paik, kus vanavanemate päeva veeta. «Meie juures saab rääkida põlvkondadevahelistest suhetest ja üksteisest sõltumisest nii loomariigis kui inimeste vahel. Seda toetavad keskuse püsiekspositsioon ja ka ajutised näitused,» ütles ta.

Eestis on vanavanemate päev riiklike tähtpäevade hulgas alates 2010. aastast. Vanavanemate päeva tähistatakse ka mujal maailmas.

Nii näiteks seadustas president Jimmy Carter 1979. aastal vanavanemate päeva rahvuspühana Ameerika Ühendriikides. Vanavanemate päeva tähistatakse kas riikliku tähtpäevana või rahvuspühana ka Kanadas, Prantsusmaal, Itaalias, Poolas, Inglismaal. Kõik riigid tähistavad seda päeva erinevatel kuudel. Kui Eestis on tegemist ilmaliku tähtpäevaga, siis Poolas on vanavanemate päev seotud katoliku kiriku usupühaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles