Agnes Sirkeli petangiturniiril võitjaid on raske ennustada, kuna kuulid on ümmargused

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Esireas keskel Tartu väärikaim petankimängija, kes täna saab 87 aastat vanaks. Palju õnne Kalev Jahnson!
Esireas keskel Tartu väärikaim petankimängija, kes täna saab 87 aastat vanaks. Palju õnne Kalev Jahnson! Foto: Aimar Poom

Sügiseti peetakse Raadil Tartu petangielu eestvedaja Agnes Sirkeli (1931–2017) mälestusturniiri – seda juba 2017. aastast. Kohale tulevad mängijad üle riigi. Vahel on olnud osalejaid ka piiri tagant. Järjekordne petangiturniir korraldatakse Raadil 10. septembril ehk täna ning turniiri korraldaja Aimar Poomi sõnul on ka pealtvaatajad teretulnud.

Ta selgitas, et petangis mängitakse üksikmängu, paarismängu ning triosid ehk kolm kolme vastu. «Meil on kavas paarismäng, see ongi enamasti kõige populaarsem mänguviis, sest käib kuus kuuli kuue kuuli vastu ning iga mängija saab voorus kolm viset,» ütles ta.

Petank on hea spordiala, sest selles saavad kaasa lüüa nii vanad kui ka noored. Selle aasta noorim võistlustel osaleja oli Radim Fadejev, kes on 10-aastane, kuid Eestimaa omavalitsuste mängudel, kus osales üle 30 võistkonna, sai ta Tartu koondise koosseisus 4. koha!

Tartu vanim petangimängija on Kalev Jahnson, kes saab 10. septembril 87-aastaseks.

Eelmisel aastal osales võistusel 32 paari, seekord tuleb 19, kuna samal ajal on Lätis üks konkureeriv võistlus, mis osa mängijaid Lätti viis. «Agnes Sirkeli turniiri pole seni veel kordagi suutnud võita tartlased, äkki sellel aastal õnnestub!» ütles Aimar Poom lootusrikkalt. Ta lisas, et võitjaid on raske ennustada, kuulid on ümmargused ...

Siiski ei olnud ta tagasihoidlik ja pakkus võidupaariks iseennast koos Robin Ausiga. Just nemad said paarismängu Eesti meistrivõistlustel 2. koha.

Konkurendid on Olav Türk, kes on paaris Eesti selle aasta üksikmängu teise koha omaniku Henri Mittiga (Viru SK), samuti Jaan Joonas ja Danel Pilv Võrust Saku klubist ning Angelika Tauk ning Toomas Tauk ning Ivan Ignatov ja Raivo Ignatov Järvamaa petangiklubist.

Aimar Poom rääkis veel, et tartlastel läheb petangis pigem tõusvas joones, juurde on tulnud noormängijaid ning võistlustel läheb kenasti. «Selle aasta Eesti klubide karikavõistlustel saime 3. koha. Eelmisel nädalavahetusel Eesti paarismängu meistrivõistlustel võitsid Robin Aus ja Aimar Poom hõbemedalid,» ütles ta.

Miks ikkagi petank, mis oskusi see sportlikus plaanis mängijalt nõuab?

Petangimäng eeldab head koordinatsiooni ja täpsust, aga ka vastupidavust, sest tihti kestavad võistluspäevad õhtuni.

«Aga ilmselt kõige tähtsam on tugev vaim, sest see mäng on peamiselt peas kinni,» märkis ta. «Mina olen petangimänguga tegelenud juba 16 aastat ning armastan seda mängu peamiselt seetõttu, et see annab mulle võimaluse inimesena areneda. Samuti on petank hea võimalus koos sõpradega värskes õhus aktiivselt aega viita. Peamiselt paelub mind vaimne pool. Väga raske on jääda rahulikuks, kui endal mäng ei õnnestu, aga vastasel õnnestub. Siis tuleb osata end maksimaalselt kokku võtta. Äärmiselt tähtis on olla hea meeskonnakaaslane, just selles vallas tuleb minul ennast veel arendada.»

Agnes Sirkeli mälestusturniiri algus Raadi viinaköögis on täna kell 11, lõpp planeeritud kella 18ks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles