GALERII ⟩ Järgmisel nädalal tasub minna metsa seenele

Kelly Olesk
, Reporter
Copy

Täna ja homme on Tartu ülikooli loodusmuuseumis avatud seenenäitus, kus on esindatud üle 90 seene. Kohal on nii kübarseened kui ka puuseened. 

Et Eesti metsades on pärast kuiva ja põuast suve ülivähe seeni, on kuraator Külli Kalamees-Pani sõnul neil esindatud liike päris palju.

Esindatud olid kukeseened, puravikud, pilvikud, riisikad ning ka kärbseseened ja vöödikud – nii söögiseened kui ka mürkseened. 

Kui eelnevatel aastatel on külastajad seeni näitusele toonud ning näitus on olnud ehk mitmekesisem, siis sel aastal on kõik seened loodusmuuseumi töötajate korjatud. «Kõige kaugemad isendid jõudsid näitusele Saaremaalt,» rääkis Kalamees-Pani.

Pole harv ka juhus, kui inimene tuleb oma seenega kuraatori jutule ja küsib, kas see on söögiseen. «Teinekord tullakse ka mürkseenega ja küsitakse, et kas ma pean nüüd tehtud hoidised ära viskama. Siis ma ikka vastan neile, et jah, peate küll,» muigas Kalamees-Pani.

Kui praegu on kõige rohkem levinud kukeseened, siis järgmisel nädalal on ehk lootust saada metsast ka teisi seeni. «See on päris huvitav, et kuum suvi kukeseent oluliselt mõjutanud pole,» tõdes ta. Kalamees-Pani ütles, et ka möödunud aastal taastus olustik metsas septembri kolmandaks nädalaks ning on alust arvata, et nii läheb ka tänavu. «Paljunema nad ju peavad,» tunnistas ta. 

Seenenäitus on avatud veel ka homme, kauem seened esinduslikud ei püsi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles