Sibulatee kahe kõige kaugema puhveti vahe on 40 kilomeetrit

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Nurgake Uljani talu puhvetist, mis ootab ka tänavu külastajaid.
Nurgake Uljani talu puhvetist, mis ootab ka tänavu külastajaid. Foto: Margus Ansu

Sibulatee puhvetid on sel laupäeval avatud kolme­kümne ühes aias ja hoovis või kuuri all. Sibulatee võrgustiku eestvedaja Liis Lainemäe sõnul pole nii suurt hulka puhveteid sel toidusündmusel varem olnud.

«Igaüks on menüü kokku pannud kohalikule toorainele mõeldes,» kommenteeris ta. «Pakutakse kartuli-, sibula- ja kalatoite, seeni ja marju ning ulukiliha. On soojad ja külmad road, soolased ja magusad ampsud. Kõike on.»

Kõike maitsta ei jõua

Puhvetid ei asu ainult teada-tuntud Varnja-Kasepää-Kolkja liinil, vaid esindatud on täiesti uued külad nagu Kokanurga, Sassukvere, Kodavee, Tähemaa. Kahe teineteisest kõige kaugema kohviku vahemaa on 40 kilomeetrit.

«Niisiis ei tasu Sibulateele sõites eesmärgiks võtta, et jõuad ühe päevaga kõik kohad läbi käia,» sõnas Liis Lainemäe ja soovitas enne sibulatee.ee leheküljel natuke ringi vaadata, plaani pidada ja marsruut valmis mõelda. Siis ei pea Peipsi-äärsetel teedel pea laiali ringi kimama ja jääb aega päeva nautida.

Eelmisel aastal oli puhveteid 24, nüüd 31. Mis see uute tulijate mõte siis on?

Liis Lainemäe vastas, et mõni on öelnud, et soovib katsetada, kuna on kaalunud päriselt ka piirkonnas uue söögikoha avada. Et proovida, kuidas koht klientidele meeldib ja kuidas nendega suhtlemine endale sobib.

Niisiis ei tasu Sibulateele sõites eesmärgiks võtta, et jõuad ühe päevaga kõik kohad läbi käia, sõnas eestvedaja Liis Lainemäe.

Teised on öelnud, et teevad road valmis ning kutsuvad kõik sõbrad ja sugulased samuti kokku, kuna üks suvine tähtpäev on jäänud pidamata ja puhvetite päeva kuulsuse säras saab selle järele pidada.

Vähetähtis pole seegi, et igas puhvetis pakutakse söögi kõrval ka mingisugust tegevust: avatud on näitus või töötuba, korraldatakse võidujooks või ekskursioon ning igal pool on mõeldud lastele. Või siis mängib terve päev kohalik pillimees ja õhtul süüdatakse lõke.

Sibulapirukameister

Taas soovitab Liis Lainemäe klikata puhvetite päeva kultuuriprogrammile, et näha, kuidas kõik üritused ja kellaajad avanevad kronoloogilises järjekorras.

Sibulatee sibulapirukameister ei jää tänavu samuti valimata. Selleks teeb žürii juba enne lõunat pingsat maitsmistööd Kolkjas Peipsimaa külastuskeskuses, kuhu perenaistel ja -meestel tuleb tuua oma võistlev sibulapirukas hommikul kella üheksa ja kümne vahel.

Eelmisel aastal võitis sibulamuffin, mis oli kaunistatud seesamiseemnete, punaste marjade ja kahe rohelise sibula varrega, autoriks Pala kooli õpetaja Marve Juursalu. Nüüd otsustas ta esimest korda oma Grau talus avada puhveti. Kas seal ka muffineid pakutakse, peab ise vaatama minema.

Sibulatee eestvedaja Liis Lainemäe.
Sibulatee eestvedaja Liis Lainemäe. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles