Tartumaa iduettevõtete käive kasvas rekordiliseks

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Ärifestival sTARTUp Day.
Ärifestival sTARTUp Day. Foto: Margus Ansu

Maksu- ja tolliameti andmetel kasvas Tartus ja Tartumaal tegutsevate iduettevõtete käive selle aasta esimese kuue kuuga rekordilise 46,2 miljoni euroni.

Startup Estonia hallatavas andmebaasis on praegu registreeritud 1453 iduettevõtet ning maksu- ja tolliameti andmetel tegutseb neist Tartumaal 87. Selle aasta esimese poolaastaga kasvatasid nood oma käivet võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 33 protsenti ehk 46,2 miljoni euroni. Mullu esimesel poolaastal oli kohalike iduettevõtete käive 34,8 miljonit eurot.

Tartumaal tegutsevate iduettevõtete käive moodustab viis protsenti kogu Eesti idusektori käibest.

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõdes, et Tartu on nutikas ülikoolilinn, kuhu on jagunud palju noori ja rahvusvaheliselt tunnustatud teadlasi. «See on väga hea pinnas nii innovaatiliste ideede sünniks kui ka tehnoloogiaettevõtete arendamiseks. Ka hiljuti lõppenud sTARTUp Day näitas taas ilmekalt, et Tartumaa iduettevõtjate kogukond on väga kokkuhoidev ja ambitsioonikas ning Tartu on tõusmas järjest olulisemaks Eesti iduettevõtluse keskuseks,» rääkis ta.

Tartus ja Tartumaal tegutsevates iduettevõtetes töötas esimese poolaasta seisuga 783 inimest. Kohalikud iduettevõtted maksid riigile kokku 6,5 miljonit eurot tööjõumakse, mis on kaheksa protsenti kogu idusektori tööjõumaksudest. Suurima käibe tegid seejuures Messente Communications (8,7 miljonit eurot), Fractory (5,5 miljonit eurot) ja Glia (5 miljonit eurot).

Tartumaa iduettevõtete suurim tegevusala on lõpptarbijale suunatud toodete ja teenuste tegevusvaldkond, kus tegutseb 14 iduettevõtet.

Ettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel maksu- ja tolliameti poolt kvartaalselt avaldatud andmetega, mistõttu need andmed ei ole siiski võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega, kuid need annavad ülevaate sektori hetkeseisut ja kasvu kohta.

Startup Estonia on riiklik programm, mis ühendab ja toetab Eesti iduettevõtjaid, kogub andmeid koostöös iduettevõtjatega. Avaldatud statistika aluseks on iduettevõtete ning maksu- ja tolliameti ning statistikaameti andmed.

Startup Estonia programmi viib ellu EASi ja KredExi ühendasutus, seda rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles