Palkehitise taastaja saab meistrilt nõu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Vanaajamaja jagab nõu ja abi vanade väärtuslike palkehitiste taastamisel.
MTÜ Vanaajamaja jagab nõu ja abi vanade väärtuslike palkehitiste taastamisel. Foto: Sille Annuk / Postimees

Veebruarist aprillini on nelja Lõuna-Eesti maakonna (Tartu-, Võru-, Valga- ja Põlvamaa) vanade palkehitiste omanikud oodatud konsultatsiooni küsima oma ala asjatundjatelt.


Ettevõtmise eesmärgiks on aidata kaasa traditsioonilise taluarhitektuuri heaperemehelikule arendamisele ja algupärase välimuse säilitamisele, selgitas MTÜ Vanaajamaja eestvedaja Ragner Lõbu.



Kolme kuu vältel mittetulundusühingu meeskond välitöödel, hindab hoone seisukorda ja koostab kirjaliku eksperthinnangu koos soovitustega hoone taastamistööde järjekorra, hädavajalikkuse ja materjalide osas.



Projekti käigus on eraldi tähelepanu all rehielamud, mille kohta täidetud inventeerimisankeete kasutatakse Eesti Vabaõhumuuseumis maa-arhitektuuri andmebaasi koostamisel.



Samuti ootab MTÜ Vanamaja infot kogenud ehitusmeistrite kohta, kes tegelevad käsitsi palkmajade ehituse või taastamisega, maakivi-, vundamendi-, savi- vm traditsiooniliste ehitustöödega ning sooviksid liituda MTÜ Vanaajamaja käsitöömeistrite andmebaasiga.



Mullu viidi konsultatsioone läbi vaid Põlvamaal ning selle käigus said nõu 80 talu. Sel korral on ettevõtmine laiem ning konsultatsioone saab juba neljas maakonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles