Liikumist tähtsustavad koolid said tunnustuseks vapimärgi

Tartu Postimees
Copy
Aktiivne õuevahetund Tartu Kesklinna koolis.
Aktiivne õuevahetund Tartu Kesklinna koolis. Foto: Sille Annuk

38 uuendusmeelset kooli üle Eesti said uue kooliaasta alguses liikuma kutsuva kooli programmi vapitahvli peasissekäigu juurde riputamiseks. Tartumaal pälvis sellise tunnustuse kaheksa kooli.

Vapitahvel on kvaliteedimärk koolidele, kus on juba mõned aastat aktiivselt otsitud võimalusi õpilaste ja õpetajate ellu liikumise lisamiseks. Tartus ja Tartumaal tõstsid programmi eestvedajad tänavu esile Tabivere, Forseliuse, Hansa, Karlova, Kesklinna, Kivilinna, Variku ja Tartu rahvusvahelist kooli.

Liikuma kutsuva kooli programm loodi 2016. aastal, mil Tartu ülikooli liikumislabor koos esimeste julgete õppeasutustega asus läbimõeldult looma võimalusi, millega tuua liikumist juurde ainetundidesse, vahetundidesse ja vabasse aega, kujundada liikumist soosivamaks nii kooliruume kui hoovi ja innustada lapsi kooliteed pidi jala või ratta või tõuksiga käima.

Nüüdseks on võrgustikuga liitunud 180 kooli ning paljudes neist on jõutud märkimisväärsete muutuste ja hästi toimuvate lahendusteni.

«Tunnustuse said need koolid, mis on jõudnud esimestest katsetustest kaugemale, julgete muutusteni, mis toovad liikumisrõõmu ja -võimalusi kõigile koolis käivatele õpilastele ja nii loodetavasti iga päev,» selgitas vapitahvlite eesmärki liikumislabori juhataja Merike Kull.

Muu hulgas on vapimärkide jagamise aktsiooni eesmärk julgustada teiste koolide esindajaid – olgu samas piirkonnas või kaugemal – tutvuma nii edusammude kui ka seniste õppetundide ja proovikividega. «Iga vapi saanud koolist võiks kujuneda oma piirkonnas eeskuju ja heade praktikate jagaja,» lisas Kull.

Et liikuma kutsuva kooli programm on üles ehitatud põhimõttel, mis soosib erinevaid ideid, on erinevad ka vapi saanud koolide lahendused. Nendeks võivad olla näiteks paremat õppetööd ja liikuvamaid vahetunde soosiv päevakava, kus tavapäraste 45-minutiste tundide ja 10-minutiste vahetundide asemel on 70–85-minutised tunnid ja pikad vahetunnid, mida mõnusasti õues veeta. On loodud ka näiteks tõukerattaparkla, mida lapsed saavad vahetunnis kasutada, või hoopis algatatud liikumisõpetuse tunde, mille innustav mõju ulatub vabasse aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles