Teatrifestivali Draama avamisel peab surema viiul

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Üks kohtumisi eelmise Draama festivali ajal.
Üks kohtumisi eelmise Draama festivali ajal. Foto: Eesti Teatri Festival

Järgmisel nädalal toimub Tartus festival Draama. Põhiprogrammile lisaks saab festivalikülastaja ka sel aastal osa metaprogrammist, mille seekordne teema on kohtumine. Kohtuvad kunstnikud ja kriitikud, teatripublik ja möödauitajad.

Kultuurisündmusi nihestav rühmik Reskript toob festivalile juba ennast mitmel pool tõestanud formaadi «Artist Walk», milles kunstnik ja külastaja võtavad koos ette stsenaariumi järgi toimuva rännaku. Üheksa festivalile kutsutud kunstnikku loovad omanäolised jalutuskäigud ning avavad võimaluse kohtuda enda, oma loomingu ja mõtetega.

Paide teater toob Tartu keskparki eelmisel kevadel algatatud «Poeetilised konsultatsioonid», mis loob hetke kohtumiseks kõige paremas mõttes: istuda maha, rääkida maailmast, muredest ja rõõmudest, elust ja armastusest. Iga kohtumine lõpeb personaalselt välja valitud luuletusega, mis jääb ilmestama möödunud minuteid ja kadunud sõnu.

Nii nagu eelmistel festivalidel, on metaprogrammis nüüdki olulisel kohal etendusjärgsed vestlusringid. Peale nende on kavas kolm arutelu, kus mõtestatakse Eesti teatrivälja laiemalt.

Metaprogrammi kuulub ka kolm esitlust: «Teatrielu 2021», kõrgkoolidele mõeldud e-õpik «Etenduskunstide uurimismeetodid» ning Piret Jaaksi näidendikogumik. Tartu Uue Teatri ja Eesti Noorsooteatri eestvedamisel saab kuulata kahe algupärandi esimest ettelugemist.

Draama avatakse 6. septembril kell 17 Tartu keskpargis koostöös festivaliga Interdistsiplinaar.

Avakõnedele järgneb performants «See viiul peab surema». Viiuldaja George Kentrose ning helilooja ja programmeerija Fredrik Olofssoni (mõlemad Rootsist) koostegevuses virtuaalselt ehitatakse ja samal ajal reaalselt lõhutakse viiul, et seeläbi esitada selle instrumendi «surma» kõla.

Festival Draama toimub Tartus 6.–11. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles