Andres Jaeger: pole enam aega atra seada

, endine TÜ vanemteadur, Isamaa
Copy
Andres Jaeger
Andres Jaeger Foto: Erakogu

Üks tuntud eesti ütlemine on: anna aega atra seada. See on asjalik ütlemine, kuid see ei kehti, kui adraseadmisega on liiga kaua venitatud – kunagi tuleb ka kündma hakata. Eestis on üleliia venitatud vähemalt kolmel alal: punamonumentide eemaldamise, vaenulike elementide elamislubade tühistamise ja nende Eestist väljasaatmise ning vene koolides eesti keele õpetamisele ja õpetajate keeleoskusele rangete nõuete kehtestamise ja sealsetes koolides lausa umbkeelsete vene õpetajate tööl hoidmisega.

Punamonumentide eemaldamist on Narvas viimaks agaralt alustatud ja tuleb sama tempoga kogu riigis edasi minna. Samas on võimalus ka võtta karmimad hoiakud seal riigivastaseks arenenud miitingu organiseerijate ja eestvedajate suhtes. Seda karmust tuleb kõikjal edasi arendada.

Alustatud on koolides eestikeelsele õpetamisele/õppimisele üleminekut. See on aga ala, kus kiirustamine on kurjast. Ei tohi kõne allagi tulla kooli poolkeelsete õpilaste vastuvõtmine ja seal nendele eesti keele järeleaitamist teha. See kahjustaks ja pidurdaks seni Eesti koolide kõrget õpetamise taset. Eesti kooli saab vastu võtta vaid korraliku eesti keele oskusega vene õpilasi. Eesti keele peavad nad aga selgeks saama juba vene koolis. Igasugune keeleline järeleaitamine eesti koolis tähendaks õppetaseme kohest kukkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles