Tartu Ülikoolis stardib hullude ideede labor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kaarna
Kalev Kaarna Foto: TPM

Täna keskpäeval alustab Ahhaa keskuses tööd Tartu Ülikooli ideelabor, kus tudengid asuvad mentorite abil lahendama enda ja ettevõtjate välja pakutud probleeme.

«Iga tudeng tahab, et oma valdkonna õppimine oleks põnev, pööraselt huvitav ja praktiline. Samas on põnevate asjade tegemiseks vaja omandada ka kohati igavatena tunduvad põhiteadmised. Ideelabor on võimalus teha just kõike praktilist, põnevat ja pöörast, milleks õppetöö kõrvalt aega või võimalust ei teki,» ütles ideelabori juht Kalev Kaarna.

Kõiki ideid

Ennekõike on ideelabor mõeldud magistrantidele ja doktorantidele. Ideed, mida lahendama asutakse, peaksid Kaarna sõnul olema teaduslikud, kuid teaduslik mõiste on seejuures üsna lai ja hõlmab ka kõiki n-ö pehmeid teadusi. «See ei tähenda ainult füüsikat või keemiat, vaid oodatud on ka näiteks sotsiaalsed ettevõtmised,» rääkis Kaarna.

Kriminaalide DNA andmebaas ja profileerimine, veekogude kinnikasvamise peatamine ürgbakterite abil, mängud ajukahjustuse taastusraviks on mõned näited, mida ideelaborisse on juba esitatud. Uusi ideid saab veel välja pakkuda koduleheküljel ideelab.wordpress.com.

11 nädalat

Ideelaboris osaleda soovivatel tudengitel soovitab Kalev Kaarna tänasel avaüritusel kindlasti kaasa lüüa. Kohapeal on tudengitel võimalik leida endale põnev projekt 40–50 probleemipüsti-
tuse seast ning moodustada 4–6-liikmelised meeskonnad.  

Edaspidi jätkub töö mentorite abil juba meeskondades. Ideede elluviimiseks on aega 11 nädalat ning iga valdkonna põnevaimaid projekte ootavad auhinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles