Käpaliste uurijad vajavad ka luupi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

«Kas veidi allapoole või nõks ülespoole,» uuris uhket orhideed näitusele seadnud Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Kristine Fenske (pildil) oma kolleegilt Annela Nõmmikult. Varsti oligi valgete õitega harkjas torukäpp paigas. «Ei tea, miks eestlased sellele ilusale taimele sellise nime panid,» arutles Kristine Fenske. Tõesti, oleksime võinud võtta eeskuju inglastelt, kes kutsuvad seda orhideed lumekuningannaks.

Peale edeva olekuga harkja torukäpa on täna botaanikaaias avataval orhideenäitusel «Käpaliste kütkes» veel suur hulk toredusi, millest paljudel polegi eestikeelset nime.

Lõuna-Eesti kolmandal orhideenäitusel saab tutvuda enam kui 120 liigiga, millest 20 on vaatajatele välja pandud esmakordselt. Haruldustest saavad huvilised oma silmaga uurida näiteks orhideesid Sobralia macrantha, Pomatocalpa brachybotryum ja Microterangis hilde­­brandtii. Haruldasemate orhideede hulka kuuluvad ka kollaste õitega veenusekingad.

«Mõni orhidee on näitusel ka selline, et esmapilgul ei oskagi seda orhideeks pidada,» ütles Annela Nõmmik. «Ja mõni on selline, et õite nägemiseks tuleb luup võtta,» lisas Kristine Fenske.

Orhideesid saab botaanikaaias imetleda tuleva nädala lõpuni, 4. ning 11. märtsil kell 12 ja 14 tehakse samas orhideesid tutvustavad ekskursioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles