Liikumislabori järeldus: lapsed liiguvad endiselt liiga vähe

Tartu Postimees
Copy
Lapsed Veeriku kooli mänguväljakul.
Lapsed Veeriku kooli mänguväljakul. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli liikumislabori eestvedamisel koostatud laste ja noorte liikumisaktiivsuse tunnistuselt selgub, et laste ja noorte liikumisaktiivsus on varasema ajaga võrreldes paranenud, kuid on siiski väike.

Eesti laste ja noorte liikumisaktiivsuse tunnistus on uuringute tulemusi kokku võttev hinneteleht, milles hinnatakse laste liikumisaktiivsuse seisu ja seda mõjutavaid tegureid: pere, kooli, kogukonda ja riiki. Samuti tuuakse soovitusi hinnete parandamiseks.

«Võrreldes varasemaga on Eesti laste ja noorte liikumisaktiivsus paranenud, kuid maailma terviseorganisatsiooni normi täidab siiski vaid pool meie lastest ja noortest ning see tekitab endiselt muret,» sõnas ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi teadur Evelin Mäestu. Ta tõi heaks näiteks Soome, kus laste ja noorte liikumisaktiivsus on suur: seal liigub piisavalt juba 80 protsenti lastest ja noortest.

Kodumaisest ülevaatest selgus seegi, et Eesti lapsed ja noored veedavad endiselt liiga palju aega ekraanide ees, vaid 21 protsenti lastest on vabal ajal ekraani ees vähem kui kaks tundi. Samuti pole paranenud vabal ajal õues aktiivne mängimine ega aktiivne koolitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles