Naivist Kairo on oma kunsti müügiga annetanud Ukrainale üle 6000 euro

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kunstnik Kairo sõnul maksab üks sõjalaeva print 50 eurot. Aga kui huvilised kuulevad, et Ukraina toetuseks, siis suur osa ostab lehe topelthinnaga.
Kunstnik Kairo sõnul maksab üks sõjalaeva print 50 eurot. Aga kui huvilised kuulevad, et Ukraina toetuseks, siis suur osa ostab lehe topelthinnaga. Foto: Margus Ansu

Aparaaditehase festivali alternatiivkunstiturul müüs naivist Kairo oma värviküllaseid teoseid: lehed, maasikad, näoilmed, sulav jäätis. Kõik sulnis ja kaunis, mis kuuma päikese all sobib. «Praegu on mul sellised tööd... Õudne öelda tegelikult,» sõnas ta ise.

Ukrainas käivat sõda elab Kairo väga üle. Sõda on pannud ta rahast mõtlema rohkem kui kunagi varem. Tal on üks digitrükis leht, peakirjaks «Naivistlik erioperatsioon», rahvakeeles sõjalaeva print, millega teenib Ukrainale sadu ja tuhandeid eurosid. Kõigil ta lähematel ja vähem lähematel tuttavatel on see kodus juba olemas. Aga on ka president Toomas Hendrik Ilvesel, akadeemik Jaak Aaviksool ja Armeenia suursaadikul Riina Kaljurannal.

6000 sai täis

Laupäeva hommikul ütles Kairo, et ei tea, kuidas laadapäev läheb. Sõjalaeva digiprindid olid letil, pealmine järjekorranumbriga 76 ning Kairo arveraamatus annetuste seis niisugune, et 6000 eurost oli 80 puudu... Kõik läks hästi. Kairol õnnestus Aparaaditehase põiktänaval maha müüa veel kaks digiprinti ja 6000 sai ületatud. Teose tiraažiks on tal märgitud lõpmatus.

«Ma müün neid printe senikaua, kuni sõda kestab,» lausus ta. «Ma selgeltnägija ei ole, ma ei tea ju, kui mitu printi sõja lõpuni vaja läheb...»

«Naivistlik erioperatsioon» on inspireeritud Paul Kondase «Maasikasööjatest» – see on kaugelt näha. Kairo teosel on aga 10-aastane ajalugu. Aastaid tagasi maalis ta maasikasööjad lihtsate šabloonidega kõigepealt Vabaduse silla alla, kus see hakkas elama tänavakunstitaiese tavalist elu. Aegamööda tekkisid peale uued kihid, keegi joonistas või sodis midagi juurde, keegi kirjutas хуй. Nagu ikka!

«Naivistlik erioperatsioon», rahvakeeles sõjalaeva print, teenib Ukrainale raha senikaua, kuni sõda kestab.

2020. aastal, enne oma isikunäitust Paul Kondase galeriis Viljandis, laskis Kairo fotograafil kogu kupatuse silla alt üles pildistada, suunas projektoriga lõuendile ja asus maalima. Vaid mõned hallid tsoonid tuli täita taimedega.

Siis tuli sõda

Kui Ukraina sõja algul hakkas sotsiaalmeedias levima helisalvestis, kus Ukraina sõdurid saadavad sõjalaeva pikalt, sähvatas Kairol, et see ropp sõna on tal maalil juba olemas. Ta otsustas visata pildile terve lause «Русский военный корабль, иди на хуй!» ja asus neid väljatrükke müüma ja Ukraina heaks raha koguma. Nii sündis Kairo võitlev naivism.

Külitsel elav Maarja Ülper on ostnud Kairolt ära nii maali kui ka ühe neist trükitud lehtedest. Maali vaatab ta hommikuti elutoas kohvi juues ja mõtleb uhkusega, et see on nüüd tema Konrad Mägi. Prinditud lehe kinkis aga ühele Ukraina perele, kes sõja alguses ta juures elas, ja kelle teismelised lapsed seda pilti nähes rõkatavalt naerma puhkesid.

Maarja Ülper tegeleb Luunja vallas loodusturismi ja kultuuriga ning hindab Paul Kondase ja Kairo loomingut kõrgelt. «Maasikasööjad» on ta meelest värvikülluse ja elujaatuse superteos, väljendades ühtekuuluvustunnet ja sõprust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles