Näitus eesti ja kreeka kultuuripärandist Kaukaasias koondab Marika Mikkori ja Georgios Grigoriadise 40 aasta töö

Copy
Kaukaasia eestlane August Rootsi koos abikaasa Alma ja naiseõdedega Eesti-Rohuaia külas. Pildistatud 1920. ja 1930. aastate vahetusel. August Rootsi päevik ilmus «Tunas» 2006-2007.
Kaukaasia eestlane August Rootsi koos abikaasa Alma ja naiseõdedega Eesti-Rohuaia külas. Pildistatud 1920. ja 1930. aastate vahetusel. August Rootsi päevik ilmus «Tunas» 2006-2007. Foto: Näitusepilt

Tartu linnaraamatukogu teise korruse näituseruumis on avatud Marika Mikkori ja Georgios Grigoriadise näitus «Eesti ja kreeka kultuuripärand Kaukaasias».

Retrospektiivne ülevaade võtab kokku raamatu «Eestlased Musta mere rannikul» autori Marika Mikkori neljakümne aasta pikkuse töö. Näitusel on esitletud igihaljas Kaukaasia eestlaste ja kreeklaste temaatika nii Marika Mikkori kui ka tema koostööpartneri Georgios Grigoriadise ekspeditsioonide, näituste ja publikatsioonide põhjal.

Vaadata on 1990. aastate näituste plakateid, fotosid, artikleid.

20. sajandi alguses käisid Kaukaasias tervist parandamas ja inspiratsiooni ammutamas Eduard Vilde ja Anton Hansen Tammsaare, esile on toodud klassikute tabavaid tsitaate. Näha on hilisemate autorite Lembit Võime, Kalju Saaberi ja teiste teoseid, artikleid ajakirjadest Akadeemia, Tuna ja mujalt. Lugeda saab Kaukaasia eestlaste luuletusi esivanemate ja uue kodumaa kohta.

Foto: näituselt

Kalju Saaber on kirjutanud, et eestlased asusid elama imeilusasse paradiisisaali ... Tegelikult oli see aga võitluses langenud rahvaste surnuaed. Kaukaasia asundused olid osa Tsaari-Venemaa koloniaalpoliitikast. Meenutamaks maa põliselanikke, on näitusel näha väike väljapanek abhaaside raamatuid, mis otsivad endale uusi omanikke!

Temaatikast saab eraldi esile tõsta Suhhumi 1914. aasta Kaukaasia eestlaste juubelilaulupeo, Kaukaasia eestlaste opteerumise ja kodakondsuse igihalja teema, ajakirjas Tuna ilmunud artikliseeria stalinismist.

Laulupeolised Suhhumi botaanikaaias 1914.
Laulupeolised Suhhumi botaanikaaias 1914. Foto: näituselt

Vanemaid eesti autoreid lugedes võib jääda mulje, et Suhhumi oli oma eesti poekesega suisa eesti linn. Tegelikult moodustasid kreeklased palju kaalukama rahvusrühma, neile kuulusid tööstusettevõtted, kultuuriasutused, kauplused jpm.

Nii ongi vaatamiseks väljas näituse kaasautori, Suhhumist pärit Georgios Grigoriadise fotodega illustreeritud artiklid Suhhumi kreeklaste ajaloost. Suhhumi kreeklastest fotograafide Jevkarpidi ja Pimenidise juures käisid eestlasedki pildistamas. Kuid piirkonnas oli ka heal tasemel eestlasest fotograaf August Kaevats.

Näitus on pühendatud Kaukaasia Musta mere ranniku kuurordifotograafidele. Välja on pandud valik koopiaid ja üksikuid originaale nende loomingu paremikust. Näha on üle 100 aasta vanu postkaarte Sulevist ja Ülem-Lindast ning Suhhumist. Üks väärtuslikumaid eksponaate on Eestist Sulevisse kaasa võetud kirikuraamat.

Väljapanek linnaraamatukogus jääb avatuks 17. septembrini. Veebinäitust saab vaadata Facebooki lehel Aastaring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles