TARTU TULEMINE ⟩ Eesti Esimese naisarheoloogi pärand jõudis päevinäinud kohvrikeses Eesti Rahva Muuseumisse

Emily Lieberg
, Suvereporter
Copy
Arheoloog Marta Schmiedehelmile kuulunud fotod ja dokumendid nõukogudeaegse kohvriga tulid välja Harri ja Aliise Moora järeltulijatele suvilast. Nüüd on kohver koos väärtusliku sisuga hoiul ERMis.
Arheoloog Marta Schmiedehelmile kuulunud fotod ja dokumendid nõukogudeaegse kohvriga tulid välja Harri ja Aliise Moora järeltulijatele suvilast. Nüüd on kohver koos väärtusliku sisuga hoiul ERMis. Foto: Pille Runnel

Eesti Rahva Muuseumisse (ERM) leidis tee üks kulunud nõukogudeaegne kohvrike, täis vanu fotosid ja kolletanud pabereid. Tegemist polnud aga lihtsalt vanavaraga. Kohvris peitusid esimese eestlasest arheoloogi ning ka esimese Eesti naisarheoloogi Marta Elisabet Schmiedehelmi (10.6.1896–26.6.1981) pildikogu ja dokumendid.

Harjumaal sündinud ning nooruse Peterburis veetnud Schmiedehelm naasis 1921. aastal kodumaale ning asus õppima Tartu ülikoolis. Kahe aasta pärast lõpetas ta magistrikraadiga arheoloogias ning sai nii esimeseks diplomeeritud eesti soost arheoloogiks.

Schmiedehelmi aastatepikkune teadustöö on arheoloogiaringkondades kuulus nii meil kui ka välismaal, kuid laiem tähelepanu on esimesest naisarheoloogist suuresti mööda läinud. ERMi jõudnud fotod ja dokumendid aitavad aga huvitava elukäigu ning suure tööalase pärandiga arheoloogi sügavamalt avada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles