Valimisliit Ettevõtlik Kambja kuulutab võimuliidu lagunemist

Tartu Postimees
Copy
Kambja vallamaja asub Ülenurmes.
Kambja vallamaja asub Ülenurmes. Foto: Sille Annuk

Eelmisel aastal konkursiga ametisse nimetatud Kambja vallavanem Argo Annuk teatas teisipäeval, et paneb ameti maha. Ühe põhjusena viitas ta pingelist olukorda valla võimuliidus. Seda, et Annukil on õigus, kinnitab avalik pöördumine, mille läkitas kolmapäeva õhtul Tartu Postimehele koalitsiooni kuuluva valimisliidu Ettevõtlik Kambja nimel vallavolikogu liige ja majanduskomisjoni esimees Tarmo Kleimann. Avaldame teksti.

Oma koduvalla jätkuva arengu ning valimisliidu Ettevõtlik Kambja nimel pean oluliseks teha alljärgnev avaldus.

Nagu te juba eelmisel volikogu istungil võisite aimata, siis praegune koalitsioon, kuhu kuuluvad valimisliit Ettevõtlik Kambja, EKRE ja valimisliit Hoiame Head ei toimi nii nagu see oleks vajalik Kambja valla edasise normaalse ning mõtestatud arengu jaoks.

Valimisliidu Hoiame Head liikmed rikkusid head tava ja ei arvestanud oma koalitsioonipartnerite ehk koalitsiooni enamuse seisukohtade ja arvamustega ning ei ole hoolimata mitmetest koalitsioonipartnerite püüetest näidanud tahet koalitsiooni teadlikult lammutavat käitumisjoont muuta. Seetõttu ei ole koalitsioon olnud maikuust saadik töövõimeline.

Kui ühise eesmärgi eest seisvad inimesed organisatsioonis – antud juhul koalitsioonis – ei suhtle omavahel, eiravad kolleegide telefonikõnesid, kirju ja sõnumeid ning tegutsevad vastuolus valla põhimäärusega, siis pole niisugune organisatsioon töövõimeline ega jätkusuutlik.

Selle asemel, et olukorda parandada, on valimisliit Hoiame Head meile teadaolevalt otsustanud sõlmida uue koalitsioonilepingu hoopis Reformierakonnaga, lõpetamata eelnevalt väärikalt senist koalitsioonilepingut.

Kambja vald vajab asjatundlikku ja tõhusat juhtimist. See on aga keeruline, kui teatud isikute jaoks on iseenda töökoha säilitamine valla juhtimisstruktuuris olulisem valla arengust. Muret valmistab ka valmimisliidu Hoiame Head eestvedamisel maikuu volikogus valla põhimäärust eirates läbi surutud volikogu õigusakt, mis on avalikuks häbiks kogu Kambja vallavolikogule, aga eeskätt isikutele, kes selle poolt hääletasid.

(Selle õigusaktiga delegeeriti vallas kõigi detailplaneeringute algatamise üle otsustamine vallavolikogule. Eelnõu menetlemise protseduur ei vastanud siiski koalitsiooni enamuse hinnangul valla põhimäärusele - toim.)

Koalitsioonis ei ole võimalik teha koostööd ja valda mõtestatult arendada, kui volikogu esimees ütleb koalitsiooni liikmena, et koalitsioonilepingus sisalduvaid tegevusi, mis on valla elanike huvides ja peavad valla arengut edasi viima, tuleb hakata ellu viima mitte varem kui üks aasta enne järgmisi valimisi. Seda siis ainult selleks, et järgmistel valimistel näidata oma valijatele, et oleme tublid ja mõtleme teie peale!

Pean nende ridade järel ütlema kõlavalt «ei». Valimisliit Ettevõtlik Kambja ei tolereeri sellist käitumist ja suhtumist. Oleme stagnatsiooni Kambja vallas kogenud juba viimased kaheksa aastat. Meie seisame selle eest, et niisugune tegevus või tegevusetus lõppeks ning asenduks tõhusa ja eesmärgipärase, elanike parimatest huvidest lähtuva tegevusega. Selleks me valmisliidu asutasime ning kohalike omavalitsuse valimistel osalesime.

Moodustades koalitsiooni, uskusime (ja sama on kinnitanud koalitsioonipartner EKRE), et ühises liidus valimisliiduga Hoiame Head on võimalik valda arendada ja edasi viia. Uskusime siiralt, et koostöö on võimalik ja me asume koos seisma suuremate eesmärkide eest, kui seda on isiklike tasuvate töökohtade tagamine. Kahjuks oleme aga pidanud pettuma.

Suure kahjutundega pean tõdema, et ilmselt näeme järgnevatel kuudel, kuidas valimisliidu Hoiame Head juhtfiguuride initsiatiivil loodud uus koalitsioon jätkab varasemalt viljeletud kahjulikku ja pärssivat tegevust, milles puudub laiapõhjaline juhtimine ning jätkub ikka ainult puhtalt enda isiklikest ambitsioonidest lähtuv tegevus või tegevusetus.

Soovin, et Kambja vald minu, minu pere, minu naabrite ja sõprade ning kõigi siin elavate heade inimeste elukohana areneks parimal võimalikul viisil. Teisisõnu: soovin, et aastaid kestnud seisak valla juhtimises ja arengus muutuks sihipäraseks ja mõtestatud arenguks. Tean, et sama soovivad ka kõik teised Ettevõtliku Kambja liikmed ja meie valijad.

Lõpetuseks pean ütlema, et kahjuks on praktikas leidnud kinnitust, et valimisliidu Ettevõtlik Kambja liikmete väärtushinnangud ei ühti valimisliidu Hoiame Head võtmeisikute väärtushinnangutega. Olukorras, kus valimisliit Hoiame Head on otsustanud koalitsioonipartnerite seljataga sõlmida uue koalitsioonilepingu Reformierakonnaga ja ei ole ise väärikalt senist koalitsioonilepingut lõpetanud, tuleb sellest kahjuks avalikkust informeerida teistel. Valla elanikud vajavad selgust, mitte poliitmänge!

Kuna Kambja vallas ei saa olla korraga kaht koalitsiooni ja valimisliit Hoiame Head on oma tegevusega senise koalitsiooni lõpetanud, siis valimisliit Ettevõtlik Kambja ei saa pidada senist koalitsioonilepingut enam kehtivaks. Ka ei saa me kuidagi toetada Kambja valla arengu pärssimist ja demokraatia põhimõtete eiramist, mis on viimasel ajal ilmestanud valimisliit Hoiame Head teatud juhtisikute käitumist.

Loodame, et ka valimisliit Hoiame Head paljud liikmed ei pea oma juhtfiguuride käitumist valla elanike huve teenivaks.

Täname neid endisi koalitsioonipartnereid, kes on tõesti pingutanud koalitsioonilepingu täitmise nimel ning andnud panuse Kambja valda muutuste toomiseks. Soovime neile edaspidiseks kindlat meelt ja julgeid otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles