HÄÄLETUS ⟩ Kelle jalajäljed peaks jätkama Tartu Teerajajate alleed?

Tartu Postimees
Copy
Jaanus Randma, Katrin Õunap, Mart Siliksaar, Leida Kikka.
Jaanus Randma, Katrin Õunap, Mart Siliksaar, Leida Kikka. Foto: TPM / montaaž

Hea lugeja, aita otsustada, kelle jalajäljed tuleks sel aastal jäädvustada Tasku keskuse kõrval lookleva Tartu Teerajajate allee sillutisse.

Žürii valis tänavu 45 kandidaadi seast välja ühe tuntud ja teeneka tartlase, kelle pronksised jalajäljed jõuavad peagi Teerajajate alleele. Teine teerajaja selgub nelja kandidaadi seast rahvahääletusel.

Kandidaadid on maaülikooli rahvatantsuansambli Tarbatu pikaaegne kunstiline juht Jaanus Randma, Tartu ülikooli kliinikumi kliinilise geneetika keskuse juhataja professor Katrin Õunap, Eesti suurima ja edukama sulgpalliklubi Triiton asutaja ja juht Mart Siliksaar ning jalatsivabriku Samelin juht ja omanik Leida Kikka.

Hääletus kestab 2. septembrini Tartu Postimehe veebilehel ja Tasku keskuse kodulehel. Värskete teerajajate nimed avalikustatakse uute jalajälgede avamise tseremoonial, mis leiab aset septembri teises pooles.

Tartu Teerajajate allee sai alguse 2010. aastal. Sinna jäädvustatud jalajälgedega tunnustatakse inimesi, kes on saatnud korda silmapaistva teo või andnud märkimisväärse panuse Tartu arengusse.

Varasematel aastatel on teerajajana jäädvustatud Tartu vaim, Andres Metspalu, Herta Elviste, Hannes Kaljujärv, Andrei Sõritsa, Jaan Kirsipuu, Hillar Palamets, Tiiu Sild, Tanel Laisaar, Marget Savisaar, Tiia Toomet, Rutt Hinrikus, Mart Noorma, Ülo Niinemets, Sirje Eomõis, Evald Rooma, Aivar Tommingas, Joel Luhamets, Rasmus Mägi, Mika Keränen, Janika Mölder, Mati Karmin, Andres Dvinjaninov, Peeter Volkonski, Vanemuise teater, Undel Kokk, Andres Kuusik, Maire Breede, Airi Liiva, Julia Beljajeva ja Mart Ustav.

Jaanus Randma
Jaanus Randma Foto: Jaanus Lensment

Jaanus Randma on veerand sajandit kandnud maaülikooli rahvatantsuansambli Tarbatu kunstilise juhi koormat ning olnud hinnatud tegija ka laiemalt eesti rahvakultuuri edendamises. Ta on korraldanud lugematul hulgal kõrge tasemega kontserte ja etendusi ning olnud paljude rahvakultuuripidude kunstiline juht või liigijuht. Tema juhendamisel on rahvatantsuga tegelenud sajad üliõpilased, kelle seast omakorda on sirgunud terve hulk uusi andekaid tantsujuhte.

Katrin Õunap
Katrin Õunap Foto: Sille Annuk

Katrin Õunap on Tartu ülikooli kliinikumi ühendlabori geneetikakeskuse juhataja, ülikooli arstiteaduskonna lastekliiniku kliinilise geneetika professor ja kliinilise geneetika õppetooli rajaja. Ta on väga keeruliste geneetiliste haiguste uurija ja meditsiinigeneetika koolkonna looja Eestis. Õunap kuulub vaieldamatult nende arstide sekka, kelle käest küsivad nõu nii teised arstid kui ka teadlased kogu maailmas. Näide professor Õunapi viimase aasta ühest eredamast saavutustest on kliinikumi harvikhaiguste keskuse loomine ning seeläbi patsientidele uute, maailmatasemel ravivõimaluste pakkumine. Ka on ta näiteks vastsündinute ainevahetushaiguste sõeltestimise ellukutsuja Eestis.

Mart Siliksaar
Mart Siliksaar Foto: Margus Ansu

Mart Siliksaar on sulgpallitreener ning Eesti suurima ja edukama sulgpalliklubi Triiton asutaja ja juht. Tema 54-aastase töö tulemusena on paljud sportlased saavutanud kõrgeid tulemusi ning jõudnud ka olümpiamängudele. Treenerite ja sportlaste ringkonnas tuntakse Siliksaart kui suure südamega tulihingelist tegutsejat. Ta on valmis andma väga palju selle nimel, et luua Tartu sulgpallurite arenguks parimaid tingimusi. Tänavu pälvis Siliksaar riikliku elutööpreemia. Ometi on üks oluline etapp tema töös veel ees: 1. septembril 2023 saab ta asuda tegutsema Annelinna kerkivas uues spordihallis NET.

Leida Kikka
Leida Kikka Foto: Kristjan Teedema

Leida Kikka on jalatsivabriku Samelin juht ja omanik. Kikka on Samelinist kujundanud hinnatud tööandja ning koostööpartneri – tehases valmistatakse muu hulgas militaarjalatseid NATO armeeüksustele. Kikkale on antud Valgetähe IV klassi teenetemärk ja Tartu linna aukodaniku tiitel. Kolleegid iseloomustavad teda väga sõbraliku ja mõistva tööandjana, kellele jagub omal erialal tuntust ka näiteks Norras, Soomes, Saksamaal, Lätis, Leedus jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles