Respo Haagised laiendab haaret Põhjamaades – otsitakse müügitalente

Copy
Foto: As Respo Haagised

Tartumaal tegutsev Balti- ja Põhjamaade üks juhtivatest sõiduauto järelhaagiste tootjatest AS Respo Haagised on võtnud ette ambitsioonika plaani laiendada Norras ja Rootsis veelgi oma müüki ning selleks otsib ettevõte oma meeskonda aktiivmüügi kogemusega hakkajaid müügiinimesi.

1990. aastal asutatud Respo Haagiste nimest on vähemalt Eestis välja kasvanud sõiduautode haagiste sünonüüm ja seda põhjusega. Respo Haagiste tootevalik on väga lai alates kastihaagistest kuni furgoon- ja soojakhaagisteni. Sinna vahele jäävad veel autoveotreilerid ning paadi- ja sihtotstarbelised haagised.

Respo on oma toodanguga kindel turuliider Eestis, Soomes ja Lätis. Norras, Rootsis ja Leedus ollakse viie-kuue suurima haagistemüüja seas. Kui arvestada seda, et Põhjamaade turgudel tegutseb kümneid järelhaagiseid tootvaid firmasid, siis on see igati edukas tulemus.

„Soomes on meil tugev turupositsioon juba saavutatud, seega oleme põhifookuse seadnud Rootsile ja Norrale, kus kasvupotentsiaal on tunduvalt suurem,“ rääkis ettevõtte eksportmüügi osakonna juhataja Kristel Jõgi.

„Igal riigil on välja kujunenud oma spetsiifiline järelhaagiste mudelivalik ja on loomulik, et me läheme sellega kaasa,“ rääkis Kristel Jõgi. Tema sõnul pannakse Rootsis ja Norras rõhk eelkõige paadi- ja soojakhaagiste müügile. Valiku põhjus on lihtne – ainuüksi Rootsis on 221 831 saart, mille kogupindala moodustab neljandiku Eesti pindalast.

Foto: As Respo Haagised

Suurt müügipotentsiaali Rootsi ja Norra turul näitavad ka 2016. aastal Respo müügiportfelli lisandunud mobiilsed soojakhaagised, mis on laialdast populaarsust kogunud ehitusvaldkonnas tegutsevate ettevõtete seas. Respo Haagiste eesmärk on nendel turgudel saavutada märksa paremaid tulemusi, jõudes nii oma haagistega rohkemate põhjamaalaste kasutusse.

Otsitakse edumeelseid B2B müügiinimesi

Ambitsioonikate plaanide teostamiseks suurendab AS Respo Haagised ekspordiosakonna müügimeeskonda Rootsi ja Norra suunal. Rääkides ettevõtte ootustest ja plaanidest täpsemalt, siis sel alal tunneb end hästi müügiinimene, kes on edumeelse ettevõtja mentaliteediga, mis hõlmab endas oskust iseseisvalt töötada ning seada vahe-eesmärke enese motiveerimiseks õnnestumiste kaudu. Tulemuste kiirele saavutamisele aitab kaasa tehniline taiplikkus ja pikaaegne B2B aktiivmüügi kogemus. Seatud eesmärkideni aitab jõuda kannatlik meel ja sihti hoidev meelekindlus. Heaks teeb müügiinimese see, kui ta loob tasakaalu kliendi ja ettevõtte vajaduste vahel.

„B2B äris on ideaalne klient selline, kes on koostöö osas pikaajalise visiooniga ning annab oma sisendi ja panuse meie arendus- ja turundustegevusse,“ selgitab oma mõtet lühidalt Kristel Jõgi.

Kui need tingimused on müügiinimesel kandideerimiseks täidetud, siis kõige muuga toetab ettevõte. AS Respo Haagised töötajaskond on pikaajaline ja üksteist toetav. Hinnatakse tööandja meeldivat ja töötajasõbralikku suhtumist ning pakutakse sama ka kaastöötajatele.

Paindlikkuse ja hüvede mõttes on tegu praktiliselt läheneva ettevõttega – kõik, mis on vajalik selleks, et oleks hea töötada, saab muretsetud. Hoolides oma töötajate tervisest ja selle hoidmisest, on igal töötajal tervisekindlustus, ettevõttes on õdus massaažiruum, kus käib kord-kaks kuus füsioterapeut. Staažiga lisanduvad lisapuhkepäevad, lapse sünnitoetus, kaks korda aastas ühisüritused jm motivatsiooni ja heaolu parandavad lisaväärtused.

Foto: As Respo Haagised

Küsimusele, et kui head müügiinimesed on üldse introvertsemat laadi eestlased, vastas Kristel Jõgi, et Türgi basaaril müües jääksid eestlased võib-olla hätta, kuid Skandinaaviasse, kus agressiivne müük ei lähe mitte, sobivad eestlased suurepäraselt.

Ettevõtte edu tagab dünaamilisus

Respo Haagiste ärimudel on seni olnud praktiline – välisturgudel keskendutakse pigem edasimüüjatele ning jaemüügiga tegeleb ettevõte ainult Eestis. Samas adapteerides end tuluolukorras, ei välista AS Respo Haagised Eestis populaarsust kogunud müügijaamade võrgustiku loomist Skandinaaviasse.

„Tulevikuks samme astudes ja plaane tehes näeb ettevõte selles vallas suuremat paindlikkust. Esimene suurem käega katsutav samm on selleks ka tehtud – aasta alguses avasime Tallinna külje all Jüris uue esinduse. Rootsi ja Norra turgudel kasvamine on aga järgmine suur ambitsioonikas plaan,“ lisas Kristel Jõgi.

Foto: As Respo Haagised
Copy
Tagasi üles