VIDEO Esimene viiul Alla Aranovskaya aitab Ukrainat, kuidas vaid suudab

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Peagi Tartus esinev muusik Alla Aranovskaya on sel pildil koos kvarteti teise liikme Boris Vayneriga, kellega nad käisid sel suvel Narvas.
Peagi Tartus esinev muusik Alla Aranovskaya on sel pildil koos kvarteti teise liikme Boris Vayneriga, kellega nad käisid sel suvel Narvas. Foto: Erakogu

Kõrgetasemelise muusika nautimiseks loodud Tartu kammermuusika festival on tänavu varasemast avaram, kuna koostöös rahvusvahelise muusikaakadeemiaga Klassika Kütkes (Classical Hugs) leiavad festivalil aset meistriklassid, mida juhendavad maailmatasemel interpreedid.

Üks neist meistritest on viiuldaja Alla Aranovskaya, kes sõidab Tartusse Ameerika Ühendriikidest ning on Grammyle nomineeritud Peterburi keelpillikvarteti asutaja. See 1985. aastal loodud kvartett tegutseb juba aastaid Ameerikas, ta on andnud kontserte kõikjal maailmas ja korjanud peaauhindu paljudelt rahvusvahelistelt konkurssidelt.

Südame ja hingega

Koroonapandeemia tekitas kvarteti tegevusse vaheaja, aga just tänavu on see uuesti sündinud: Alla Aranovskaya (esimene viiul) ja Boris Vayneri (vioola) kõrval mängivad seal kaks uut liiget, Ned Kellenberg (teine viiul) ja Sascha Groschang (tšello).

Peterburi keelpillikvartett täies koosseisus seekord Tartusse ei jõua, Alla Aranovskaya tuleb siia vaid koos Sa­scha Groschangiga. Festivalil on nende esinemistest üks kõneväärsemaid 28. augustil Tartu raekojas antav kontsert, millega toetatakse Ukrainat ning kus kuuleb mängimas ka pianist Michael Bulychev-Okserit. Moskva konservatooriumi lõpetanud ja Ameerikasse emigreerunud pianist Michael Buly­chev-Okser ongi meistriklasside «Klassika kütkes» eestvedaja.

Sascha Groschang ja Alla Aranovskaya, mõlemad peagi Tartus.
Sascha Groschang ja Alla Aranovskaya, mõlemad peagi Tartus. Foto: St. Petersburg String Quartet

Ukraina heaks antav kontsert pole muusikuile mitte pelgalt uhke žest, vaid südame- ja hingeasi.

Alla Aranovskaya elab Ühendriikides, ta on Ohios asuva Oberlini konservatooriumi ja Kansase Wichita ülikooli emeriitprofessor. Alla Aranovskaya on sündinud ja hariduse saanud Peterburis, tema isapoolne vanaisa on pärit aga Ukrainast, Valgevene piiri lähedalt Ovrutši linnakesest. Suure osa lapsepõlve suvedest veetis Alla Aranovskaya vanavanemate juures, see jättis ta ellu kustumatud mälestused ja on mõjutanud kogu ta elu.

Tundsin, nagu see Piiteri-osa minust ründaks minu teist poolt, minu Ukrainat, räägib viiuldaja Alla Aranovskaya.

24. veebruaril, mil Venemaa alustas suurt sissetungi Ukrainasse, otsustas Alla Aranovskaya, et püüab teha ükskõik mida, et see sõda peatada või et sõjas kannatavaid inimesi aidata. Muusikul on võimalusi vähe. Aga see, mida ta Ameerikas suutis, oli koos Peterburi keelpillikvartetiga heategevate kontsertide korraldamine ning Ukraina toetuseks raha kogumine. Kontserdid osutusid ülimenukaks.

6. märtsil – Alla Aranovskaya mäletab täpselt seda päeva – sai ta oma Ukraina sugulastelt pildid, kust nägi, mis on Ovrutšis alles tema vanavanemate majast ja tervest tänavast. Vaid kivihunnikud. «Šokk oli suur,» räägib Alla Aranovskaya. «Mu kodu on ju Piiteris, linnas, mida ma jumaldan. Iga kivi tunneb seal mind ning mina tunnen iga maja ja tänavanurka. Ka iga Piiteri muusik teab mind... Ja siis tundsin, nagu see Piiteri-osa minust ründaks minu teist poolt, minu Ukrainat. Sellises šokis käisin ringi terves Euroopas.»

Ovrutši purustused.
Ovrutši purustused. Foto: Erakogu

Alla Aranovskaya peab silmas oma vabatahtlikku tööd ja ülesastumisi sel kevadel koos kvarteti teise liikme Boris Vayneriga. Nad külastasid kaheksat Euroopa riiki, kus mängisid enam kui sajas paigas, paludes inimestel mitte jääda ükskõikseks Ukrainas toimuva suhtes.

Neist esinemistest on jäädvustatud videoid, neist üks on filmitud Nürnbergi justiitspalee ees. Alla Aranovskaya räägib, et kõik, kes on öelnud sellele sõjale jah, kõik, kes on öelnud «võtame ära, haarame endale, tapame ja hävitame», saavad karistatud. Ka siis, kui need inimesed on tema enda lähedased või sõbrad.

Ukraina lipp õlgadel

Alla Aranovskayal on neid sõnu öeldes pisarad silmas ja Ukraina lipp õlgadel. Kui ta poogen viiuli keeli puudutab, kostab sealt esimesena Ukraina hümn.

Alla Aranovskaya juhib ka Leopold Aueri fondi, mis on asutatud noorte muusikute toetuseks terves maailmas. Selle fondi presidendina mõtleb ta Ukraina andekatele noortele, kes sõja tõttu kannatavad, kuna neil puudub võimalus harjutada. Nende õpetajad on kas hukkunud või maalt lahkunud, või on õppehooned ja klassid hävinud. Või tuleb neil parasjagu tegelda mitte pillimängu, vaid ellujäämisega.

«Iga dollar, mis te Ukraina noorte toetuseks annetate, aitab rohkem kui ükskõik kui palju sõnu,» ütleb ta.Alla Aranovskaya viibis Eestis ka tänavu juulis, kui muusikaakadeemia Klassika Kütkes professorid juhatasid meistriklasse Narvas ja Tallinnas. 18. juulil seisis ta Tallinnas Vene saatkonna ees, taustal Putini režiimi häbistavad plakatid ning tal endal üll Ukraina lipp. Seal mängis ta üht laulu, mida mäletas oma lapsepõlve suvedest vanaisa juures.

Ka nüüd, Tartu kammermuusika festivali ajal ei täida Alla Aranovskaya mitte üksnes pedagoogikohustusi, vaid mõtleb Ukrainale. Üks paladest, mis neil Sascha Gro­schangi ja Michael Bulychev-Okseriga sel pühapäeval ettekandele tuleb, on Ameerika helilooja Jeremiah Bornfieldi sõja esimestel päevadel loodud «Zelenski».

Tartu raekotta Ukrainat toetavale kontserdile on oodatud inimesed, kes hoolivad, seda näeb veebis ka otseülekandena. Sündmuse «Tribute to Ukraine» leiab Facebookist ning lisateavet jagab kammermuusika festival.

Tartu kammermuusika festival toimub neljandat korda, selle korraldaja on Vanemuise sümfooniaorkestri viiulimängija Anna Samsonova.

Tartu kammermuusika festival
 

  • Kontserdid Tubina saalis 26. ja 29. augustil ning 2. septembril kell 19.
  • «Tribute to Ukraine» 28. augustil kell 16 Tartu raekoja saalis.
  • Kammermuusika galakontsert 4. septembril kell 15 ning kontsert pühendusega Jaan Räätsale 5. septembril kell 19 Tubina saalis.
  • Meistriklasside galakontsert 6. septembril kell 19 Tallinna raekojas.
  • Festivali lõppkontsert 7. septembril kell 16 Helsingis Temppeliaukio kirikus.
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles