Vambola Paavo: vaksali ümbrus kui silma riivav visiitkaart

, ajakirjanik
Copy
Tartu vaksal.
Tartu vaksal. Foto: Margus Ansu

Kui tahad näha, kuidas rahvad lahkunuid austavad, sea sammud kalmistule. Tegelikust elust ja hügieenist saad ülevaate tualetis käies. Kui kalmistukultuuri üle võime uhked olla, siis tualettidega on keerulisem. Kesklinnas võid ihuhäda kergendamiseks kohta otsima jäädagi. Isegi sellises käidavas paigas nagu turuhoone ei hakka silma ühtegi viita.

Hoopis hull on olukord aga raudteejaama ümbrusega. Meil on pilkupüüdev vaksalihoone. Kuid kui jalutada mööda perrooni paarkümmend meetrit Riia tänava poole, saab nõrganärviline šoki. Tegemist on metsistunud sirelipõõsaste all laiuva avaliku vabaõhupeldikuga. Häda kergendatakse, kuhu juhtub. Kõike näevad ka lapsed. Ümberringi vedelevad viinapudelid, suitsupakid ja prügi.

Pole vaja vist lisada, et tegemist on ka joodikute kogunemiskohaga. Siin lakutakse ja s…kse kuhu juhtub. Aga kõigest sellest jalutavad perroonil mööda meie külalised ja kaaslinlastest sagedased rongisõitjad. Kultuuripealinnaks tituleerijale sedasi avanev linn küll au ei tee. Vaksal ju on Tartu visiitkaart ja sealtkaudu saabuvad meile 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna külalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles