Tartu Peetri koguduse kauaaegne õpetaja Kalle Mesila saadeti viimsele teele

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kalle Mesila 5. jaanuaril 2010 Peetri kirikus.
Kalle Mesila 5. jaanuaril 2010 Peetri kirikus. Foto: Sille Annuk

Tartu Peetri kirikust saadeti 21. augustil viimsele teekonnale sama koguduse endine õpetaja, Tartu medali kavaler Kalle Mesila (3. I 1940 - 15. VIII 2022). Õpetaja Ants Toominga juhitud matusetalitusele oli tulnud teiste hulgas paarkümmend vaimulikku, kellest igaüks ütles oma ametivennale järelehüüuks kas või mõne lause, enamasti pühakirjast.

Kalle Mesila matusetalitus Peetri kirikus 21. augustil.
Kalle Mesila matusetalitus Peetri kirikus 21. augustil. Foto: Raimu Hanson

Tartu linnavalitsuse teates Tartu medali omistamisest Kalle Mesilale jaanuaris 2010 on kirjas, et Tallinnas sündinud poisi lapsepõlv möödus Juuru vallas Harjumaal. Ta õppis Härgla 7-klassilises koolis, Tallinna 2. keskkoolis ja Tallinna kaugõppe keskkoolis. 1958. aastal alustas ta õpinguid EELK konsistooriumi juures asuvas usuteaduste instituudis, tollase nimega usuteaduste kõrgemas katsekomisjonis.

Kalle Mesila asus varakult tööle vaimulikuna. Aseõpetajaks ordineeriti ta 1962. aastal Tallinna Jaani kirikus. Ta töötas vaimulikuna Kuressaare Laurentiuse, Kaarma, Käru, Häädemeeste, Treimanni, Jõelähtme, Kursi ja Äksi koguduses. Kõige kauem teenis ta Tartu Peetri kogudust, aastail 1981-2009. Emerituuri arvati ta 1. jaanuarist 2010.

Õpetaja Ants Toominga kirjutatud nekroloogis ajalehes Eesti Kirik on kirjas, et Kalle Mesila ristis n-ö uue ärkamisaja perioodil ehk 1988. aastast 1991. aastani 1233 isikut, leeritas 1104 inimest ja laulatas 324 paari.

Oma tegutsemises ja töös oli õpetaja Mesila õpetaja Toominga sõnul äärmiselt tagasihoidlik, jumalakartlik ja vaga.

«Ta oskas olla armsaks õpetajaks oma kogudusele ja heaks sõbraks oma ametivendadele,» lisas Tooming. «Õpetaja Kalle Mesila suunamisel ja kutsel on Peetri kogudusest välja kasvanud mitmed tubli vaimulikud, nagu õpetajad Valdo Reimann, Urmas Oras, Urmas Paju, Argo Olesk. Aastal 2002 valiti ta ametivendade poolt Tartu praostkonna abipraostiks. Õpetaja Mesila oli ka üks nendest, kelle töö ja vahendamise tulemusena on sõlmitud sõprussidemed Tartu ja Lüneburgi vahel.»

Tartu Tamme Lions klubi liige oli ta aastast 1992. Seepärast oli paigutatud altari ette leinavalves puusärgi juurde ka selle klubi lipp.

Kalle Mesila maeti Pauluse kalmistule. Tema kalmu õnnistas õpetaja Ants Tooming.

Kui õpetaja Ants Tooming oli Pauluse kalmistul Kalle Mesila kalmu õnnistanud, kogunesid tema kolleegid ühispildile.
Kui õpetaja Ants Tooming oli Pauluse kalmistul Kalle Mesila kalmu õnnistanud, kogunesid tema kolleegid ühispildile. Foto: Raimu Hanson.
Copy
Tagasi üles