Kuremaa küüslaugufestivali võitnud mugula läbimõõt oli 87,6 millimeetrit

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Küüslaugufestivali suurim mugul kasvas Põlvamaal Ridala talus.
Küüslaugufestivali suurim mugul kasvas Põlvamaal Ridala talus. Foto: Vambola Paavo

Ilus ilm meelitas täna Kuremaale küüslauku ostma ja muudki paremat koju viima. Mitme aasta tagant sai teoks igasugustest piirangutest vaba küüslaugufestival, mille tipphetki oli suurima mugula väljaselgitamine. 

Festivali suurim küüslauk kasvatas Põlvamaal  Hille Lõhmusel põllul. Selle läbimõõduks sai 87,6 millimeetrit. Õige napilt jäi teiseks  Järvamaalt pärit Silja Vagula põllul kasvanu, mille läbimõõduks sai kirja 86 millimeetrit. 

Küüslauku jagus ning selle nimel olid korraldajad vaeva näinud. Oli Jõgevamaa kasvatajaid kui tulijaid Lääne-Virust, Pärnu-ja Valgamaalt. Suurte kogustega olid kohal vanad kogenud müüjad Põlvamaalt. Väike-Maarja kandi mees Timo Katter osales esimest korda ja võttis kaasa umbes sada kilo küüslauku.

«Mul on täitsa uus seeme. Leedust eelmisel aastal ostsin. Kõik on mahetoodang. Kraamil on minekut. Oleks teadnud, võtnuks rohkem,» lausus ta.

Tõrva külje alt pärit Pille Mürk-Pärt oli näinud tublisti vaeva ja küüslaugud kenasti patsi pununud .

«Kes seda nüüd mäletab, kui kaua ma kasvatamisega tegelen. No kaua ikka. Oma 15 aastat vist. Patsi punumine läheb ruttu. Kõige rohkem võtab aega materjali – lillede ja küüslaugu ettevalmistamine,» rääkis ta. «Üle tuhande patsi tõin siia kaasa ja varsti on kõik ära müüdud.».

Küüslaugufestivalil jagus ostjaile mitmesuguseid mugulaid.
Küüslaugufestivalil jagus ostjaile mitmesuguseid mugulaid. Foto: Vambola Paavo
Lisaks talvevarude soetamisele said said kõik osa 1980. aastate menuka duo Baccara etteastest. Ansambli lauljad Christina Sevilla ja Helen de Quiroga kinnitasid ajakirjanikule, et nad jumaldavad küüslauku. «See on suurepärane maitsetaim. Hispaanias ei ole ükski toit mõeldav ilma selleta. Me oleme ju küüslauguga kokku kasvanud maast madalast,» rääkisid mõlemad.

Proovida sai küüslaugumett ja -šokolaadi. Paha polnud küüslaugujäätis. Kuremaal kohal hõljus tõeliselt palju küüslaugu aroomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles