Taasiseseisvumispäeval leiab aset küüslaugufestival

Tartu Postimees
Copy
Viimati peeti küüslaigifestivali piirangutevabalt 2019. aastal.
Viimati peeti küüslaigifestivali piirangutevabalt 2019. aastal. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kuremaa täitub sel laupäeval küüslaugu aroomiga. 20. augustil saab Kuremaa järve kaldal mitme aasta järel teoks piirangutest vaba küüslaugfestival.

Korraldajate sõnul tuleb festivalil müüki mitukümmend tonni küüslauku. Festivali korraldustoimkonna liikme Raul Soodla sõnul on suuremad küüslauguga varustajad olnud varem Põltsamaa ümbruse ja Põlvamaa põllumehed. Tänavu tuleb kasvatajaid ka Lääne-Virumaalt.

14. korda teoks saaval küüslaugukasvatajate üleriigilisel kokkusaamisel seatakse üles letid Kuremaa järve ümbruses ja lossipargis. Raul Soodla sõnul on tänavune saak hea ja müüjaid registreerunud paarsada. «Kui 2020. aastal jäi üritus koroona tõttu üldse ära, siis mullu tuli arvestada suurte piirangutega. Pidime külastajatelt küsima koroonapassi ja kellel seda polnud, sellele tuli kohapeal korraldada kiirtestimine. See kõik oli tülikas. Tänavu seda pole ning saab end vabalt tunda ja nautida kaunist suvepäeva,» rääkis Soodla.

Mõistagi on Kuremaal esindatud Eesti maitsed ja toidusaadused. Külastaja saab kohapeal proovida küüslaugust tehtud toitusid. Raul Soodla kinnitusel saavad küüslaugukasvatajd omavahel taas kogemusi vahetada. Päeva lõpus valitakse publiku silme all Eesti suurim küüslauk.

Muusikalist külakosti pakuvad festivalil nii Eesti artistid kui ka tänavuse aasta maiuspala, 1970. aastate lõpu kultusansambel Baccara. «Duo üks liige Maria Mendiola lahkus siit ilmast küll mullu, ent teine liige Christina Sevilla otsustas edasi esineda. Tema kõrval astub üles uus solist: Saksamaal elav Helena Quiroga Gonzalez,» rääkis korraldaja.

Esimene küüslaugufestival peeti külmapealinnas Jõgeval 2008. aastal ning 2015. aastal kolis festival Tartu külje alla Ülenurmele. Paar aastat hiljem tõi Jõgevamaa põllumeeste liit ürituse tagasi koju ning alates 2017. aastast on küüslaugufestivali toimumispaik Kuremaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles