Külitse aleviku esmamainimisest 440 aasta möödumist märgib kogukonnapäev

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Külitse paisjärve ääres asub ka üks Tartumaa kaunimaid kodusid, mis kuulub Ines ja Rain Rauale.
Külitse paisjärve ääres asub ka üks Tartumaa kaunimaid kodusid, mis kuulub Ines ja Rain Rauale. Foto: Sille Annuk

Iseseisvuse taastamise päeval, 20. augustil tähistatakse Külitse järve ääres Kiigemäel Külitse aleviku esmamainimisest 440 aasta möödumist. Kogunetakse keskpäeval, et pakkuda paikkonna inimestele ühendavaid ettevõtmisi ning tugevdada meie-tunnet.

Kambja vallavalitsuse kommunikatsioonijuhi Marko Ojakivi sõnul sai kogukonnasündmuste traditsioon alguse aastate tagant, mil Kiigemäel leidsid aset jaanituled ja laadad. Nende ettevõtmiste üks eestvedaja oli Vjatšeslav Kihva ehk rahvapäraselt Vätu, kelle pealehakkamine ja entusiasm on olnud eeskujuks paljudele. Kogukonnatunnet aitas edasi kanda külapood, mis oli kohalike kohtumispaik, ja kus arutati päevakajalisi teemasid.

Minevikusündmuste tõttu otsustasid kohalikud entusiastid ka nüüd ühendada jõud, et tuua kokku piirkonna elanikud, et üksteisega paremini tuttavaks saada ja samal ajal tähistada 440 aasta möödumist Külitse esmamainimisest.

20. augusti kogukonnapäeva tegevused on mõeldud kogu perele: saab proovile panna vibuoskusi Euroopa meistri Rita-Anette Kohava käe all või õppida võrkpallikoolis Argo Meresaare juhendamisel. Samuti on võimalik testida kodukohvikute maitseid, uudistada kohalike elanike käsitööd, kuulata pajatusi Külitse ajaloost, tutvuda aleviku tänaste elanike ning sõpradega ja süüa koos kringlit.

440. aastapäeva tähistamine saab teoks tänu Külitse külaseltsile. Aastapäeva korraldamist toetab Kambja vald.

Kambja valda kuulub 45 alevikku ja küla. Mitmes neist on moodustatud kogukonnaühendused ning -seltsid, mis hoiavad alles paikkondade ajaloolist ja kultuurilist eripära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles