Kuumarabandusega patsiente EMOsse toodud ei ole, aga päike on augustis sama ohtlik kui maikuus

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kuuma ilmaga peab hoolega jälgima lapsi.
Kuuma ilmaga peab hoolega jälgima lapsi. Foto: Sille Annuk

Augustikuu kuumade päevadega ühtegi kuumarabandusega inimest Tartu ülikooli kliinikumi arstide hoolde toodud ei ole, aga õige on see, et vanemate inimeste seisund kipub palavate päevadega halvenema. Eriti kui põetakse kroonilisi tõbesid, sealhulgas südame- ja veresoonkonna haigusi. Ka laste tervis võib ohtu sattuda.

Erakorralise meditsiini arst Kaarel Uba ütles, et kuum ilm teeb elu raskemaks sellepärast, et kehal tuleb jahutamise nimel rohkem vaeva näha. Seepärast mõjutavad kõrged õhutemperatuurid nii lapsi kui ka vanemaid inimesi, kelle koormustaluvus on väiksem.

Ilmateenistuse prognoos lubab 30 ja enama kraadilist temperatuuri ka veel reedel ja laupäeval, seepärast tasub randaminekul ja päevitamisel või rasket tööd ette võttes ning sportides kasutada tervet mõistust ja olla ettevaatlik. Pigem anda päeva kõige kuumematel tundidel endale rahu ning võimaluse korral püsida ruumides, teha tubaseid töid või pidadagi siesta't.

Päike on ohtlik mitte ainult suve algul, vaid ka augusti teises pooles, hoiatas doktor Kaarel Uba. Tõsi, ägedaid päikesepõletusi on suve lõpul ehk harvem, aga naharakkude kahjustustest, kui melanoomiohtu silmas pidada, ei pääse päikese all viibiv inimene augustiski. Suvel on ka pilvealune päike ohtlik isegi meie laiuskraadil ning nahaarstide soovitust kasutada päikesekaitset tasub meeles hoida. Ilmateadet vaadates võiks silma peale heita UV-indeksile.

Mida enda kaitsmiseks veel teha annab?

Doktor Kaarel Uba vastas, et kanda peakatet, eriti lapsed. Mitte kannatada janu, juua piisavalt palju vedelikku – soovitatavalt vett, mitte magusaid jooke.

Kui õues olles siiski treenitakse või tehakse füüsilist tööd ja higistatakse palju, on mõistlik juua mineraalvett, mis taastab ühtlasi organismist väljunud soolade varud.

Täiskasvanuile võib vahel tunduda, et külm õlu on see kõige õigem jahutus, aga kuna alkoholil on omadus kehast vedelikke välja viia, siis vedeliku asendaja õlu ei ole. Pealegi suurendab alkohol inimese riskikäitumist.

Kuidas aru saada, et kuum liiga teeb? Mis on ohu märk?

Ühte ja väga head hoiatavat sümptomit ei ole, vastas doktor Uba. Aga kui päikese käes olles enesetunne halveneb, kui tekib uimasus, nõrkus ja suur janu, siis tasub kohe jahedasse kohta minna.

Kui rannas tekib kahtlus, et su naabruses on keegi pikemaks ajaks lamama jäänud, on mõistlik talle õlale koputada ja teda kõnetada, et kas kõik on hästi. Siis vaadata, kuidas inimene reageerib ja mida ta vastab. Kui tal on kõik hästi, siis ongi hästi.

«Aga kui õlale koputamine ja raputamine ei aita ning inimene ei vasta, tuleb kutsuda kiirabi,» rääkis doktor. «Häirekeskuse töötaja annab telefoni teel juhiseid, mida veel konkreetses olukorras teha. Kui inimene üldse ei reageeri, siis on vaja aru saada, kas ta hingab. Kui ta hingab, siis tuleb püüda aidata see inimene päikese käest ära villu ja hoida teda seal küliliasendis, kuni kiirabi kohale jõuab. Abiks on niiske rätik, mida pea peale asetada.»

Päikese kätte lamama ei tasu kauaks jääda.
Päikese kätte lamama ei tasu kauaks jääda. Foto: Kristjan Teedema

Kas palavust tundes pea ees jahedasse jõevette hüppamine on hea või halb mõte?

«Kindlasti mitte hüpata pea ees vette! Vette võiks minna rahulikult,» hoiatas doktor Uba. «Pea ees jõkke hüppamine kätkeb endas palju ohte, mida meedikud väga hästi teavad... Aga kui pea käib ringi, siis tasub end vette jahutama minna küll ja keegi kaasa kutsuda, mitte üksi minna. Ja mitte minna ka kohe väga sügavale, üle pea vette.»

Doktor Kaarel Uba on TÜ kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juhataja kohusetäitja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles