Omicumis näeb pilte baleriinidest, aga ka maastikke ja abstraktset kunsti

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Maalija Hillar Ehaste, taustal baleriin.
Maalija Hillar Ehaste, taustal baleriin. Foto: Sulev Kuuse

Omicumi näitusesaali uus väljapanek esitleb 68-aastase hobikunstniku Hillar Ehaste maale, mis on lõuendile pandud 2021. ja 2022. aastal. Seal on tema maastikud ja linnavaated, reisi- ja lillepildid, portreed tantsijannadest ning abstraktne kunst.

Inseneriharidusega Hillar Ehaste on kunsti juurde sattunud suhteliselt hilja, pärast kuuekümnendat eluaastat. Kui täpne olla, siis pani ta end Robert Suvi maalikursusele kirja 62selt.

Isu maalida on teda saatnud aga terve elu, lihtsalt töö ja karjäär polnud selleks varem mahti andnud. Hillar Ehaste on erialalt mäeinsener, keda elu viis kõigepealt ehitustele. Seejärel suurte asutuste peainseneri või tehnilise teenistuse juhataja kohale.

Praegu peab Hillar Ehaste Ahja kandis talu ja kasvatab mesilasi. Kui aega üle jääb, mängib golfi, sõidab rattaga. Ekstreemsetest rattamaratonidest enam osa ei võta. Pintslid ja lõuend ootavad suvetöödest rahulikumat aega ehk siis sügist ja talve.

Ühed tema viimased tööd sel näitusel on pildid Vanemuise baleriinidest, keda Hillar Ehaste maalis fotodelt maha alles sel kevadel. «Tekkis selline mõte tantsijannasid jäädvustada. Päris hästi tulid välja mu meelest,» ütleb ta.

Hillar Ehaste maalib ka otse natuurist, nagu kõik teisedki kunstistuudio Suvi liikmed, kes korraldavad maalilaagreid siinsamas Eestis – tänavu näiteks Ruhnus, aga ka Austrias, Prantsusmaal, Kreekas...

Hillar Ehaste ja Ene Ustav – mõlemad kunstistuudio Suvi liikmed.
Hillar Ehaste ja Ene Ustav – mõlemad kunstistuudio Suvi liikmed. Foto: Sulev Kuuse

Tartu linnavaadetest on näitusele sattunud kesklinna Kvartal. Hillar Ehaste ütleb, et Suvi kunstistuudiolastel on pilte, mis pühendatud aastale 2024, mil Tartu kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit, terve näitusetäis. Väljapanek on veel esitlemata, aga küll sellele varsti koht leitakse, usub ta.

Hillar Ehaste on maalinud ka Narvat ja näiteks Vihula mõisa.

Tal on isegi Veneetsias tehtud töid, aga neid näeb septembris Maarjamõisas avataval näitusel, kus seatakse üles Suvi kunstistuudio teistegi liikmete uus looming.

Vasakul Vihula mõis.
Vasakul Vihula mõis. Foto: Aime Jõgi

Hillar Ehaste maalib iseenda rõõmuks. «See annab mulle vabadusetunde,» ütleb ta.

Kui on põhjust, siis kingib mees oma loomingut teistele. Viimasel ajal on talle tekkinud aga austajaid, kes on nõus ta piltide eest raha välja käima. «Maalide müümine ei ole mul küll eesmärk, see ei ole üldse oluline. Aga ometi on hea meel, kui keegi tahab mu tööd just oma koduseinale,» ütleb ta.

Omicumi näituste organiseerija ja sagedane kuraator bioloog Sulev Kuuse lisas, et Hillar Ehaste tööde näitus «Vanaaegne ja moodne» jääb avatuks 25. septembrini ning et piltide juurde pääseb igal tööpäeval kella 9st 17ni.

Uus näitus Omicumi saalis avati 10. augustil. Sündmuse tunnistajaid oli rohkesti.
Uus näitus Omicumi saalis avati 10. augustil. Sündmuse tunnistajaid oli rohkesti. Foto: Sulev Kuuse
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles