Kas garaažiboksi võib ehitada eluruumiks?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Raid
Karin Raid Foto: TPM

Kas garaažiboksi võib ehitada eluruumiks, küsib Tartu kodulehel Joakim Kuuskemaa, kes põhjendab, et korterid on kallid ja minimaalselt elamine muutub üha populaarsemaks. Tartu Postimees kordas küsimust linnavalitsusele.

Karin Raid
Tartu arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja:

Kui eramu garaaž ehitatakse ümber eluruumiks ja auto hakkab seisma väljas või varikatuse all, miks mitte.

Võib oletada, et küsimus tõukub mõttest teha ridagaraaži boks eluruumiks.

Ei, neid me ei luba eluruumiks ehitada. Need on ikkagi ehitatud garaažideks.

Kuid miks ei luba?

No siin on mitu ehitustehnilist põhjust. Tavaliselt on need maksimaalselt 30 ruutmeetrit suured, sinna ei ole võimalikki normaalsetes mõõtudes eluruumi tekitada. Ja ega meil selliseid taotlusi ka praegu sees ei ole.

30 ruutmeetrit võib olla väike, aga see on meil tavaline ühetoalise korteri mõõt ja selliseid kortereid on küllalt ka maailma suurlinnades.

Eks saab ka vähemaga. Kuid teine asi on see, et tulevad planeeringulised takistused. Peame iga sellise otsustuse puhul lähtuma linna üldplaneeringust, detailplaneeringust, asukohast ja tehnovõrkudega liitumise võimalustest.

Tartus on ka küttega garaaže. Mis siis, kui inimene lihtsalt elab oma garaažis?

Ega ei saagi midagi, kui mees õhtuks väsinud on ja kuskile magama jääb, olgu saun, puukuur või garaaž, ega seda takistada ei saa. Aga see ruum ei ole elamiseks ette nähtud, sel pole eluruumidele esitatavad nõuded täidetud ja seda ei saa eluruumina müüa.

Kui aga inimene remondib garaaži ja elabki seal?

Siis peab tualettruumi rajama, köögi rajama. See eeldab töid, mis liigituvad ehitamiseks, ja seda ei tohi teha ilma omavalitsuse loata.

Seega eramu garaaži eluruumiks ehitamine pigem on mõeldav, kuid ridagaraaži boksi eluruumiks ehitamine pigem mitte.

Need, mis on grupigaraažidena ehitatud, pole kunagi eluruumina kasutamiseks mõeldud olnud. Individuaalmajade garaažide eluruumiks ehitamine käib tegelikult kogu aeg.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles