Oktoobris tõuseb Tartus vee hind

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Mati Karmini valmistatud skulptuur Tartu Veevärgi lähistel.
Mati Karmini valmistatud skulptuur Tartu Veevärgi lähistel. Foto: Margus Ansu

AS Tartu Veevärk andis teada, et alates oktoobrist tõusevad Tartus veeteenuste hinnad. Viimane Tartu veehinnatõus oli 2014. aastal ehk kaheksa aastat tagasi.

AS-i Tartu Veevärk juhataja Toomas Kapp selgitas, et hinnatõusu on seni suudetud edasi lükata, kuid viimase aasta hinnasurve ei võimalda sama hinnaga enam edasi tegutseda. «Kahjuks kiire hinnatõus eriti just viimase aasta jooksul, kus aasta inflatsioon on ligi 23 protsenti, sunnib ka meid teenuste hindu kasvavate kuludega vastavusse viima, et tagada teenuste kvaliteet, toimepidavus ja vajalikud arendustegevused,» selgitas Kapp. Suurim mõjutaja on elektrihinna tõus. «Üle-eelmise aasta ehk 2020. aasta juuliga võrreldes on sisseostetava elektri hind kasvanud 7,8 korda. Ka kõikide muude kulude tõus on märkimisväärne,» põhjendas Kapp.

Samas märkis Toomas Kapp, et Tartu Veevärgi uued veeteenuste hinnad jäävad alla Eesti keskmise. Näiteks Tallinnas on vee hind Tartu hindadest olnud madalam juba enne sügisest hinntaõusu. Vee ja kanalisatsiooni eest tuleb Tallinnas eraisikul tasuda 1,52 eurot kuupmeetri eest, kuid tööstused peavad Tallinnas tasuma Tartuga võrreldes pea kolm korda kallimat vee- ja kanalisatsioonihinda.

Mitme Tartu lähipiirkondi teenindava Emajõe veevärgi hinnad on praegu Tartu veevärgi hindadest kõrgemad. Kui Tartu veevärgi uus hind vee- ja kanalisatsiooniteenuse eest on 2,5 eurot kuupmeetri eest, siis Emajõe veevärgil on hind sõltuvalt piirkonnast ligi 3,92 eurot kuupmeetri eest ning see tõuseb septembrist veel.

VEETEENUSE HIND TARTUS (eurot kuupmeetri eest*)

                                                Hind praegu       Hind oktoobrist 

Tasu võetud vee eest                           0,739          0,985

Tasu heitvee ärajuhtimise eest (I grupp)  1,296         1,514

Tasu heitvee ärajuhtimise eest (II grupp) 1,908        2,032

Tasu heitvee ärajuhtimise eest (III grupp) 3,132       3,454

* hind koos käibemaksuga

Allikas: Tartu Veevärk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles