Teatrit ja psühholoogiat siduv psühhodraama mõtestab lahti mineviku ja tuleviku

Emily Lieberg
, Suvereporter
Copy
Endel Hango selgitas, et enne lavastust istutakse üheskoos ringis ja tutvutakse – nii tekib inimeste vahel esimene usaldus ja rühmatunnetus.
Endel Hango selgitas, et enne lavastust istutakse üheskoos ringis ja tutvutakse – nii tekib inimeste vahel esimene usaldus ja rühmatunnetus. Foto: Margus Ansu

Vaimne tervis, teraapia, psühholoog – nende sõnade peale tekib ilmselt paljudel kujutluspilt diivaniga kabinetist ning üks ühele vestlustest. Aparaaditehases tegutsev Tartu psühhodraama instituut käsitleb vaimset tervist aga hoopis teistsugusest küljest ning nende psühhodraama hõlmab nii lavastust kui ka spontaansust.

Psühhodraama on üks grupiteraapia vormidest, millega luuakse väljaõppinud grupijuhi ehk lavastaja abiga lavastusi grupiliikmete elust ja muredest. Lavastuse jooksul vahetavad grupiliikmed omavahel rolle, peegeldades sedasi nii minategelast kui ka kogu situatsiooni erinevatest tahkudest. Seeläbi luuakse laialdasem emotsionaalne ja sotsiaalne arusaam lavastatud olukorrast, mida hiljem üheskoos uuritakse ning analüüsitakse.

Abiks kõigile

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles