Tartlasest ettevõtja edestas maailmameistrivõistlustel purilennus selle ala tippe

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Teet Jagomägi jälgib purilennuki piloodina võistlusel marsruuti.
Teet Jagomägi jälgib purilennuki piloodina võistlusel marsruuti. Foto: Teet Jagomägi

Ungaris Szegedis toimunud maailmameistrivõistlustel purilennus saavutas tartlasest ettevõtja, Ridali lennuklubi liige Teet Jagomägi 23. koha. Ta võistles 18-meetrise tiivasiruulatusega lennukite klassis, kus oli ühtekokku 42 tipptasemel purilennukipilooti.

13 päeva väldanud võistlustel oli kavas 11 võistluslendu, kus igaühes tuli läbida etteantud marsruut võimalikult kiiresti. Kõik 42 võistlejat pukseeriti mootorlennukite või purilennuki küljes oleva abimootori abil lennuvälja kohale umbes 600 meetri kõrgusele stardipauku ootama ning siis alustasid nad mitmetunnist teekonda ilma mootorita.

Mitmesajakilomeetriste marsruutide läbimisel on keskmine kiirus umbes 120 km/h, kusjuures osa aega tuleb panustada ka tõusvates õhuvooludes spiraalitades kõrguse kogumisele. Teet Jagomägi saavutas seekord pikimaks lennuks 755 km ja suurimaks keskmiseks kiiruseks marsruudil 150 km/h.

Ilmastikuolud olid võistluste ajal väga karmid. Kuumalaine tõi kaasa igapäevased temperatuurid 40 kraadi ümber ja vihma ei sadanud. Murukattega lennuväli oli kuivast kõrbenud ja tolmas. Näha oli maastikupõlenguid.

Mõned võistlusel lennanud purilennukid.
Mõned võistlusel lennanud purilennukid. Foto: Triin Jagomägi

Tipptasemel lennuoskust ning pisut õnne nõudvate võistlusülesannete läbimisel selgus väga tasavägine lõpptulemus. Teet Jagomägi edestas 18-meetrise tiivasiruulatusega lennukite klassis Leedu, Rootsi, Norra, Jaapani, Ühendkuningriigi ja mõne teise riigi sportlasi. Maailmameistrivõistluste võit läks sel korral Prantsusmaale.

Suurem osa purilennu tipptegijaid tuleb riikidest, kus lennusport on riiklikult rahastatud ning toimuvad nii kohalikud kui ka rahvusvahelised võistlused. Teet Jagomägi lendab Eesti suurimas, Ridali purilennuklubis, mis asub Põlvamaal. Eestis purilennuvõistlusi ei korraldata ning lähim võimalus end proovile panna on Leedus.

Uudise edastasid Teet Jagomäe abikaasa Triin Jagomägi ja lennuklubikaaslane Mariliis Õun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles