Salati- ja kurgimajas kostab vaikset matsutamist

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grüne Fee kasvuhoonetes on putukate püüdmiseks ja nende liikide määramiseks kollased liimpüünised. Nende abil saab tuvastada kõik kutsumata külalised ja võtta tarvitusele abinõud nende vääriliseks võõrustamiseks.
Grüne Fee kasvuhoonetes on putukate püüdmiseks ja nende liikide määramiseks kollased liimpüünised. Nende abil saab tuvastada kõik kutsumata külalised ja võtta tarvitusele abinõud nende vääriliseks võõrustamiseks. Foto: Sille Annuk

Tartu külje all rohelist kraami kasvatava Grüne Fee kasvuhooned on kui kaetud lauad ka väikestele kahjurputukatele, kes lasevad hea maitsta salati- ja kurgilehtedel.

Köögiviljakasvatajatele see muidugi ei meeldi ja nad on leidnud endale head liitlased otse metsikust loodusest endast.

«Me ei hävita kahjureid mürgiga,» selgitab Grüne Fee sa­latimaja agronoom Eneli Feld­mann. «Kasutame biotõrjet ehk laseme röövputukatel salati kallale kippuvad kahjurid nahka pista.»
Lehtsalatit kahjustavate leinasääsklaste tõrjeks segatakse turba sisse preparaati, mis sisaldab parasiitset nematoodi ehk ümarussi.

Nematoodid tungivad leinasääse vastsesse ja hakkavad seal arenema, kasutades toitumiseks vastse kudesid. Selle tagajärjel sureb leinasääse vastne mõne päevaga.

Lehetäisid tõrjuvad kiletiivaliste seltsi kuuluvad lehe­täi­vamplased, kes munevad lehetäi sisse. Lehetäivamplaste kogu valmikueelne areng käibki lehetäis ja nii jääb täist lõpuks järele ainult muumia. Üks vamplane on väga tegus: ta võib hävitada kuni sada lehetäid.

Kes kas või kordki on ise kasvuhoones kurke kasvatanud, teab hästi, et kurgilehed on õues elavatele kahjuritele suured tõmbenumbrid. Grüne Fee kurgimajades kasutatakse punase kedriklesta tõrjeks röövlesta, ripslaste vastu lestalisi, lehetäisid hävitavad pahksääsklased ja karilasi kiletiivalised.

Salatimaja töötajate üsna kalli hinnaga liitlased tulevad Soomest, Hollandist ja Inglismaalt kolmest firmast, kus neid kasvatatakse. «Ostame neist firmadest röövputukate munad, mis on väikestes pudelites,» selgitab Eneli Feldmann.

Kõigepealt tuleb pudeleid-mune umbes ööpäev toasoojas «haududa», et munadest saaksid röövputukad.

Kui kahjuritega heitlejad on munast välja pugenud ja võitlusvalmis, soputab agronoom nad taimede vahele tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles