Absurdifestivali jätkuks näevad kodanikud ka Peeter Alliku pilte

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Üks nurk Peeter Alliku linoollõigete näitusel Jakobi galeriis.
Üks nurk Peeter Alliku linoollõigete näitusel Jakobi galeriis. Foto: Raimu Hanson

Vallikraavi tänava toitlustusettevõttes Vein ja Vine ning Jakobi galeriis samanimelisel mäel jätkub Peeter Alliku nimeline Tartu graafikafestival kahe värske näitusega. Esimeses neist on vaadata Al Paldroki enam kui 30 pilti, teises on aga kunstipubliku tungivale soovile vastu tulles lõppude lõpuks välja pandud ka Peeter Alliku teoseid, tublisti rohkem kui 50.

Varalahkunud kunstiklassiku väiksemat sorti linoollõigete näitus «Kodanikud, ärge muretsege. Absurdifestival jätkub» on nime saanud tema teosest, millel on seesama tekst. Linoollõige on valminud aastal 2009. Vanimad on tehtud perestroika-aastail, üks neist on ühiskondlikult ja absurdlikult eriti lõikav just praegu: sellel mängib väike poiss tankiga, mille küljel on viisnurk, kusjuures pildil on tekst «Esimene juuni on rahvusvaheline lastekaitsepäev».

Üks pilt Al Paldroki näituselt Vallikraavi tänava Veinis ja Vines.
Üks pilt Al Paldroki näituselt Vallikraavi tänava Veinis ja Vines. Foto: Raimu Hanson

Veini ja Vine seinad on täis Al Paldroki pilte. Üks on leidnud koha daamide WC ukse kõrval. See on kunstniku autoportree kahe tulirelva ja püstolikujulise käega.

Peeter Alliku nimeline Tartu graafikafestival «Shadows/Varjud» avati 10. juunil Tartu kunstimajas. Sealne väljapanek oli kunstipubliku ees kuu aega. Festival ulatus ka Kaubamajja, poissmeeste maja galeriisse ja kultuuriklubisse Promenaadiviis.

Esimene graafikafestival toimus aastal 2012 ja kannab nüüd esimest korda Peeter Alliku nime. Nagu avamisel lubatud, jätkub see eeloleval suvel mitme üritusega. Nende hulgas oli ka Peeter Alliku nimeline maleturniir, mis leidis aset Promenaadiviies. Festivali jätkuks nüüdse kahe näituse avamise puhul on paslik teatada malelahingute tulemused.

Maleturniir oli Promenaadiviies rahvarohke ja finaal pingeline.
Maleturniir oli Promenaadiviies rahvarohke ja finaal pingeline. Foto: Are Tralla

Turniiri korraldanud Heli Saare teatel oli finaal pingeline, vastamisi olid Chris Thompson (Ühendkuningriik) ja Ivan Kuzmin (Venemaa). Võitis Thompson. Mitmest riigist pärit osalejaid oli kokku 16. «Plaanime turniiri korraldama hakata kord aastas,» lisas Heli Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles