Kohalikud vinnasid reostunud jõest välja tuhandeid surnud kalu

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Keskkonnaameti inspektorid Silver Vahi ja Anette Kuusik käisid emsaspäeval Umbusi jõest surnud kalu välja korjamas.
Keskkonnaameti inspektorid Silver Vahi ja Anette Kuusik käisid emsaspäeval Umbusi jõest surnud kalu välja korjamas. Foto: Tarvo Vilms

Põltsamaa vallas asuvasse 34-kilomeetri pikkusesse Umbusi jõkke sattus nädalavahetusel Kalana suurfarmist hulgaliselt happelist silomahla, mis reostas väärtusliku forellijõe väga suures ulatuses. Esmaspäeval ja veel tänagi käisid kohalikud koos keskkonnaameti inspektoritega jõest surnud kalu välja tõstmas.

Põltsamaal elav Tarvo Vilms märkas pühapäeval, et Umbusi jõe vesi on sogane ning seal hulbivad surnud kalad. Esmaspäeval kogunes juba pea poolsada vabatahtlikku Lustiverre, et sealt surnud kalu veest kahvadega välja tõsta. «Surnud kalu sai kokku korjatud tuhandeid ja neid tuleb pidevalt juurde,» sõnas Vilms teisipäeva lõuna paiku. Ta lisas, et vabatahtlikud said päästeoperatsiooni käigus kätte ka elusaid kalu, mis transporditi Umbusi jõkke suubuvasse Sulustvere ojja, kust nad saavad olukorra paranedes tagasi rännata.

«Mind üllatas kogukonna aktiivsus. Rahvast tuli appi kiiresti ja päris palju. Kiiresti toodi kohale suured veemahutid värske puhta veega, milles sai veel elus kalu ja jõevähke transportida,» meenutas Vilms esmaspäevast päästeaktsiooni. Kohalikud tõid jõe äärde ka veepumpasid, millega hakati vett aereerima, ehk õhustama, et vett hapnikuga rikastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles