Põllumees läheb äärmuslikule aastale vastu sirge seljaga

Veiki Ojaperv
, Ajakirjanik
Copy
Madis Ajaots kontrollib pidevalt ilma ja teeb sellest lähtuvalt otsuseid, millal on kõige targem vilja koristada.
Madis Ajaots kontrollib pidevalt ilma ja teeb sellest lähtuvalt otsuseid, millal on kõige targem vilja koristada. Foto: Ragnar Peets

Nagu paljud muud tootmissektori harud, on põllumajandus hindade tõusuga rängalt pihta saanud. Märgatavalt on kallinenud kütus, masinate varuosad on defitsiidis, varasuvine põud praadis saaki, asjalikke töökäsi pole kuskilt võtta ning väetiste hinnad on kolmekordistunud. Kõigest hoolimata on taliviljade lõikus alanud ning põllumeestel probleeme trotsides kätte jõudnud aasta kõige kiirem aeg.

Varasuvine põud

Jaanipäeva paiku tabas Eestit korralik kuumalaine ning osa põlde ei saanud mitu nädalat ühtegi vihmasahmakat. Annik­oru kandis seemne- ja viljakasvatusega tegeleva OÜ Rannu Seeme juhatuse liige Madis Ajaots rääkis, et osa põlde sai poole aasta vältel 238 millimeetrit sademeid, mis on ilmselgelt liiga vähe ning mis saagi kvaliteeti ja kogust märgatavalt mõjutab. «Kõige tugevamalt said põuaga kannatada suveviljad, taliviljad on kuivadele perioodidele natuke vastupidavamad,» rääkis Ajaots. Ta kirjeldas, et kõige enam mõjutas põud taliotra, kaera, hernest ja uba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles